Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský parlament schválil výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom

.sita .svet

Stav už minulý týždeň vyhlásil prezident Andrzej Duda.

Poľský parlament schválil výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom SITA/AP Photo/Olivier Matthys

poľský parlament v pondelok podporil výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom pre prílev migrantov zo susednej krajiny. Stav už minulý týždeň vyhlásil prezident Andrzej Duda, čo bol bezprecedentný krok v postkomunistickej histórii Poľska.

Parlament odhlasoval výnimočný stav po tom, ako premiér Mateusz Morawiecki povedal poslancom, že Poľsko čelí hrozbe z Ruska a Bieloruska. Predseda vlády zdôraznil, že obrana hraníc je zodpovednosťou štátu a „Moskva s Minskom majú rozpísané scenáre“, ktoré ohrozujú poľskú bezpečnosť a suverenitu. Spolu s ďalšími politikmi Morawiecki tiež argumentoval v prospech výnimočného stavu s tým, že Moskva tento mesiac odštartuje veľké vojenské cvičenia v Rusku a Bielorusku.

Výnimočný stav okrem iného umožňuje úradom zabrániť novinárom a ďalším civilistom v činnosti do troch kilometrov od hranice s Bieloruskom.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite