Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ťahá Irán za nitky?

.ján Kapusňak .svet .politika

Nedávny konflikt v Gaze jasne zviditeľnil deštrukčnú úlohu Iránu na Strednom východe. Iránska islamská republika bola v tomto konflikte sekundárnym aktérom, ktorý sa priamej konfrontácii s Izraelom vyhýbal – dával sa zastupovať inými.

Ťahá Irán za nitky? JOHN MONCHILLO/AP/SITA 22. máj 2021 Gaza: Vojenská prehliadka na počesť zabitého veliteľa hnutia Hamas Bassema Issa. Posledný konflikt medzi palestínskymi militantmi a Izraelom trval 11 dní.

hoci palestínski teroristi a iránsky režim predstavujú radikálnych reprezentantov dvoch hlavných vetiev islamu, ktoré sú v nábožensko-ideologickom rozkole už od 7. storočia, dokážu nájsť spoločnú reč. Hamas a PID sú dominantné sunnitské islamistické organizácie, a predsa pre pragmatický šiítsky teokratický režim v Teheráne predstavujú významného spojenca. Majú totiž spoločnú nenávisť proti židovskému štátu a netaja sa ochotou zničiť ho. Izrael považujú za „zhubnú rakovinu“, ktorá spôsobuje všetko zlo na Strednom východe, a preto je legitímne vymazať ho z mapy. No opak je pravdou.

cieľ Iránu: destabilizovať a ovládnuť

Práve autoritatívny Irán, ktorý podporuje terorizmus a šírenie militantnej islamskej revolúcie, je jednou z najväčších hrozieb stability a bezpečnosti v regióne. Irán je patrónom Hizballáhu, šiítskeho teroristického hnutia v Libanone. Od roku 1982 ho finančne, politicky, technologicky a vojensky podporuje až tak, že „Božia strana“ dnes prakticky ovládla Libanon a táto krajina, kedysi „Švajčiarsko Stredného východu“, je i vinou iránskej politiky na pokraji ekonomického kolapsu. Podľa najnovšej správy Svetovej banky čelí Bejrút hospodárskej kríze, akú svet nezažil od roku 1850! Toľko vizitka Teheránu. 

 Irán chce podobný scenár zopakovať aj v Iraku, Sýrii a v Gaze. Prostredníctvom vplyvu na tamojšie režimy a šiítske milície, ktoré spolu tvoria tzv. os odporu voči Izraelu, chce získať neprerušený pozemný prístup z Teheránu ku strategicky významnému Stredozemnému moru. Iránska hrozba sa dnes priamo nachádza na troch hraniciach Izraela, hoci spolu nesusedia. Prejavuje sa to napríklad leteckými útokmi na zbraňové konvoje zo Sýrie do Libanonu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite