Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec éry Benjamina Netanjahua

.ján Kapusňak .svet .politika

Prvý raz od marca 2009 bude izraelským premiérom niekto iný ako Benjamin Netanjahu. Najdlhšie vládnuci šéf exekutívy v dejinách Izraela odchádza do opozície. Koniec jeho éry mnohí komentátori privolávali už neraz, no jemu sa dosiaľ vždy podarilo prežiť.

Koniec éry Benjamina Netanjahua IGOR KOSTIN/SPUTNIK/PROFIMEDIA 21. marec 2021 Tel Aviv, Izrael: Kampaň pred voľbami, ktoré sa konali 23. marca, proti sebe postavila Jaira Lapida a Benjamina Netanjahua, no bola odrazom polarizácie celej izraelskej spoločnosti unavenej z Netanjahua, unavenej z pandémie, unavenej z cyklu

 „bibiho“ vládu nahradí koalícia s bezprecedentným počtom členov: až osem politických strán. A nie je to jediné prvenstvo. Vôbec prvýkrát v dejinách židovského štátu bude súčasťou vlády arabská strana. Doteraz boli Arabi alebo drúzovia (špecifická nábožensko-etnická komunita, ktorá má blízko k šiítskemu islamu) vo vláde len v rámci väčšinovo židovských strán, alebo sa o ich vonkajšiu podporu opierala ľavicová vláda Jicchaka Rabina v roku 1992.

Čomu vďačí Izrael za tieto prelomové zmeny? Pýtajme sa skôr komu.

historicky najhoršia politická kríza Izraela

Súčasná koalícia vznikla po náročných rokovaniach. Dohodu o nej podpísali len 35 minút pred vypršaním mandátu na zostavenie vlády. Medzi stranami sú totiž obrovské ideologicko-politické rozdiely. Napokon budú mať na ministerstvách zastúpenie židovskí nacionalisti, umiernená pravica, politický stred, ľavica, sociálna demokracia, progresívna ľavica a islamsko-arabskí nacionalisti. Všetko „vďaka“ Netanjahuovi.

 Izraelské strany sa ideologicky delia viac podľa prístupu k mierovému procesu s Palestínčanmi a menej podľa sociálno-ekonomických otázok. Lenže práve téma riešenia konfliktu nebola na programe už niekoľko volebných cyklov. Leitmotívom sa totiž stala osoba (ešte stále) premiéra a (ne)ochota spolupracovať s ním. On je deliacou čiarou, ktorá systém politických strán až na drobné výnimky rozsekla na dva bloky: pro-Bibi a anti-Bibi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite