Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvadsaťšesť rokov od vypuknutia teroru. Čečensko včera, dnes a zajtra

.diana Motúzová .svet

V mikrokozme najjuhozápadnejšieho rohu dnešného Ruska sa zrodil národ, ktorý presne pred 26 rokmi rozpútal jeden z najbrutálnejších konfliktov v 90. rokoch. Vieme, aké bolo Čečensko „včera“, aj to, aké je Čečensko dnes. Aké bude ale zajtra?

Dvadsaťšesť rokov od vypuknutia teroru. Čečensko včera, dnes a zajtra AP/ Musa Sadulayev

hovoria mu aj mikrokozmos uprostred Ruska. Do veľkej miery si žije podľa vlastných pravidiel, zvykov a morálnych vzorcov. Na území lemovanom Kaspickým a Čiernym morom na sever od hlavného kaukazského hrebeňa sa nachádza hŕstka republík, oblastí a krajov s rôznym stupňom autonómie, etnického a náboženského pozadia a mixom preplietajúcich sa identít.

Od zvyšku centrálneho Ruska sa Severný Kaukaz líši viacerými špecifikami – niektoré časti odolávali imperiálnym tlakom do druhej polovice 19. storočia, prevládajúcim náboženstvom je tu islam, charakteristický je horalský étos, myšlienka slobody, cti a hrdosti. 

Stlačená medzi Dagestanom, Ingušskom, Severným Osetskom, Stavropoľským krajom a Gruzínskom sa rozprestiera Čečenská republika s rozlohou len o niečo menšou, akú má európsky štát Slovinsko.

A práve v tejto krajine sa 11. decembra 1994, teda pred 26 rokmi, rozpútal jeden z najkrvavejších bojov po ukončení studenej vojny. A hoci od uzavretia mieru prebehla už dekáda, pri spomienke na tieto udalosti by sa mala v mysliach všetkých rozblikať výstražná kontrolka, ktorá je mementom toho, ako sa dá v priebehu pomerne krátkej doby preskočiť z relatívneho mieru do absolútneho chaosu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite