Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teroristický útok vo Viedni: Zastrelený útočník získal strelivo na Slovensku, medzi zranenými je aj Slovenka

.tamara Antolová .svet

Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, si strelivo zaobstaral počas leta na Slovensku a pri teroristickom útoku utrpela zranenie aj Slovenka.

Teroristický útok vo Viedni: Zastrelený útočník získal strelivo na Slovensku, medzi zranenými je aj Slovenka Photo/Ronald Zak

viedenská polícia na Twitteri v pondelok potvrdila, že zasahuje v centre mesta, kde došlo k viacerým prestrelkám a že zranených je niekoľko osôb. Zároveň vyzvala ľudí, aby sa centru mesta vyhýbali.

Streľba sa podľa portálu OE24.at ozývala nielen z blízkosti tamojšej synagógy na námestí Schwedenplatz, ale aj z miestneho podniku, kde strely zasiahli okenice. Hostia sa pred streľbou ukryli v pivnici baru.

Denník Kurier píše, že predseda tamojšej židovskej obce vylúčil, že by došlo k obetiam v radoch jej členov.

Photo/Ronald Zak

reakcia rakúskeho ministra vnútra

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že pondelňajšia streľba vo Viedni je teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov.

Polícia zadržala jedného z páchateľov streľby, ku ktorej došlo v pondelok večer v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse. 

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo „najmenej 50 výstrelov“. Útočník údajne strieľal z automatickej zbrane podobnej kalašnikovu. Videozábery zverejnené televíziou portálu OE24 zachytávajú najmenej jedného zraneného, ktorý krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz – pravdepodobne išlo o policajta.

reakcia Česka

Česká polícia večer na Twitteri uviedla, že v súvislosti s útokom vo Viedni prijala preventívne opatrenia na hraničných prechodoch s Rakúskom. Polícia vykonáva náhodné kontroly vozidiel a cestujúcich.

najmenej 22 zranených a tri obete

Polícia neskôr na Twitteri zhrnula, že k útokom došlo na dovedna šiestich miestach vo Viedni, podieľalo sa na nich viacero páchateľov s automatickými zbraňami. Podľa mediálnych správ môže ísť až o desať páchateľov. 

Polícia následne informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci – dvaja muži a žena. Medzitým potvrdili štvrtú obeť – ženu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia pri útoku utrpelo ďalších najmenej 22 ľudí vrátane jedného policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.

Útočníka polícia zastrelila. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera išlo o stúpenca extrémistickej organizácie Islamský štát. Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol Nehammer.

Podľa ministra spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. V meste je momentálne nasadených zhruba 1000 policajtov. Úrady varovali obyvateľov, aby sa vyhýbali centru metropoly.

Uzatvorené je celé centrum Viedne. Podľa neoficiálnych zdrojov sú nasadení záchranári v okruhu 50 kilometrov od Viedne. Do Viedne boli povolané špeciálne jednotky Cobra z miest Wiener Neustadt, Graz a Linz.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odsúdil pondelňajšiu streľbu vo viedenských uliciach ako „ohavný teroristický útok“.

Photo/Ronald Zak

výpoveď Slováka žijúceho v Rakúsku

V centre Viedne v prvom obvode, kde v pondelok večer došlo k teroristickým útokom, bolo oveľa viac ľudí, ako posledné dni.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite