Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár .týždňa: Priatelia z Hamasu a Hizballáhu. Exlídra labouristov dobehol antisemitizmus

.marína Gálisová .svet .tvár týždňa

Britských labouristov dobieha minulosť v podobe bývalého lídra Jeremyho Corbyna, ktorý strane úspech nepriniesol. Radi by sa ho zbavili. Minulý týždeň ho suspendovali zo strany, ale tieň, ktorý na ňu vrhá, neskrátili.

Tvár .týždňa: Priatelia z Hamasu a Hizballáhu. Exlídra labouristov dobehol antisemitizmus HOLLIE ADAMS/AP/SITA Narodil sa v roku 1949. Je britský politik, v rokoch 2015 až 2020 bol líder Labouristickej strany. Politickú kariéru začal v odboroch. Za čias Tonyho Blaira bol rezolútne proti „tretej ceste“. Po zvolení za lídra posunul celú stranu prudko doľava.

jeremy Corbyn už šéfom Labour Party nie je od začiatku roka. Ale to, ako poznačil vývoj strany, stále určuje jej šance na úspech. Na tom, že nedokázal dostať labouristov do vlády, mali podiel aj jeho neraz podivné postoje. Roky sa prezentoval antisemitskými rečami, za aké by sa nehanbili hnedé strany. Roky pod jeho vedením v strane panovala atmosféra priaznivá pre kon­špiračných teoretikov. A tak sa začalo vyšetrovať, či to už v Labour Party nie je naozaj príliš hnedé, čo sa týka antisemitizmu. Bol to krok správnym smerom, i keď neskorý.

Vyšetrovanie začala v roku 2019 Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC), nezávislá ľudskoprávna organizácia po tom, čo dostala sťažnosti na konanie straníckych štruktúr labouristov od viacerých subjektov (napríklad Židovského robotníckeho hnutia alebo Kampane proti antisemitizmu). Kto dlhšie sledoval vývoj, mohol byť prekvapený jedine tým, že sa to deje až teraz. Nejde totiž o nijaký nafúknutý prejav prehnanej politickej korektnosti. Antisemitizmus mnohých top labouristov bol roky viditeľný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite