Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rúško. Nástroj ochrany, nástroj moci

.patrik Pastrnak .svet .politika cez odevy

Asi najviditeľnejším prejavom prebiehajúcej epidémie sú rúška na tvárach. Ešte minulý rok ich v našich končinách nosili maximálne turisti z Ázie, vážne nakazení pacienti, alebo lekári pri práci. Dnes sú každodennou súčasťou života.

Rúško. Nástroj ochrany, nástroj moci ALEX WONG/GETTY IMAGES Prezidentský kandidát Joe Biden diskutuje o tom, ako Trumpova administratíva zvláda pandémiu. Názory na dôsledné nosenie rúška sa u oboch kandidátov rôznia. Mnohí z ich priaznivcov vyjadrujú svoj politický postoj nosením či nenosením ochrany tváre.

takisto neprehliadnuteľné sú debaty okolo nich. Od začiatku epidémie sa riešilo, či a nakoľko sú rúška účinné, a zdá sa, že debata dodnes nie je ukončená. Prístup k noseniu rúšok sa dosť líši naprieč krajinami.

Eva Mošpanová z českého Deníka N v jednej svojej analýze pred pár týždňami poznamenala, že hranicu medzi Českom a Slovenskom nebolo možné poznať na diaľnici, ale skôr na tvárach ľudí. Bolo by dozaista zaujímavé skúmať, čím sú zapríčinené rozličné postoje k rúškam.  

 Už na jar Sarah Zheng zo South China Morning Postu upozornila, že postoj k rúškam je do veľkej miery podmienený kultúrne: Krajiny východnej Ázie majú tradíciu nosenia ochranných masiek nielen počas epidémií, ale i v priebehu chrípkovej sezóny, nádchy či pri smogu. V Japonsku si dokonca zvykli nosiť rúška i z iných než zdravotných účelov: na zakrytie škvŕn na tvári, kvôli zahriatiu sa v zime alebo prosto preto, lebo

sa cítia pohodlnejšie, keď nemusia ukazovať svoju tvár. Na Západe takéto zahaľovanie nemá tradíciu a minimálne v USA sa asociuje s ázijským kolektivizmom, neslobodou a častými epidémiami, ktoré v tejto časti sveta vládnu.

Západná spoločnosť má teda údajne tendenciu vidieť v zakrytí tváre skôr prejav inej kultúry a rasy než prostriedok na ochranu zdravia. Niečo na tom vysvetlení bude, osobne si však myslím, že ho netreba preceňovať, najmä ak chceme vysvetliť rôznosť postojov k rúškam nielen medzi Českom a Slovenskom, ale i naprieč celou Európou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite