Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Realita bieloruských ulíc. Strach a nádej

.stanislav Sekereš .svet

Kto posledné dva týždne sledoval bieloruské sociálne siete, uvidel obraz obrovského ľudského utrpenia, strachu a nádeje zároveň. Tisíce videí, fotiek a osobných príbehov, ktoré medzi sebou zdieľalo nespočetné množstvo bežných ľudí, nám vytvárajú mozaiku, vďaka ktorej môžeme nazrieť do priam nepochopiteľnej absurdity, ktorú oni zažívajú okolo seba, na svojich uliciach a ktorú nahrali na svoje telefóny. Len pár stoviek kilometrov od našich hraníc. Hovoria nám nasledovný príbeh.

Realita bieloruských ulíc. Strach a nádej AP Photo/Sergei Grits

mnohí ľudia už niekoľko týždňov pred voľbami očakávajú, že výsledky budú opäť sfalšované. V samotný volebný deň ale nakoniec prichádza hlasovať také množstvo ľudí, že stoja v dlhých radoch pred volebnými miestnosťami, často až pozdĺž ulice. Takéto zábery sú vidieť naprieč celou krajinou. Ľudia, ktorí plánujú voliť Svetlanu Cichanovskú, si často na rukávy dávajú bielu stužku. 

V každom z tých dlhých radov ich je drvivá väčšina. Taktiež, svoj volebný lístok skladajú do harmoniky. V priesvitných urnách ich je väčšina. Už počas volebného dňa štátne orgány komentujú, že veľké množstvo voličov je výsledkom provokácie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite