Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Minsku znova demonštrujú proti Lukašenkovi tisíce ľudí

.redakcia .svet

Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v sobotu v bieloruskej metropole Minsk po tom, čo opozícia vyzvala na ďalšie protesty proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách.

V Minsku znova demonštrujú proti Lukašenkovi tisíce ľudí AP Photo/Sergei Grits

neďaleko stanice metra Puškinskaja v Minsku sa vytvoril veľký dav, uviedol novinár agentúry AFP. Ľudia sa zišli na počesť protestujúceho, ktorý zahynul tento týždeň počas tvrdých zásahov polície proti demonštrantom.

Ľudia kládli kvety na mieste, kde v pondelok 10. augusta počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi zahynul 34-ročný obyvateľ Minska Alexander Tarajkovski. Zomrel deň po voľbách, v ktorých podľa ústrednej volebnej komisie oficiálne zvíťazil Lukašenko so ziskom 80 percent hlasov a druhá sa umiestnila hlavná opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská.

Mnohí ľudia v sobotu skandovali proti Lukašenkovi heslo „Odíď!“ a niektorí niesli fotografie protestujúcich s vážnymi odreninami, modrinami a inými zraneniami. V predchádzajúcich dňoch sa totiž objavili informácie o tom, že zadržaných demonštrantov bili a mučili.

AP Photo/Sergei Grits

Iní ľudia niesli pútače s nápismi „Nie násiliu“ a „Už žiadne mučenie“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite