Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet obetí výbuchu v Bejrúte stúpol na 149, v krajine ožíva protestné hnutie

.redakcia .svet

Na 149 stúpol počet obetí mohutných výbuchov, ku ktorým došlo v utorok večer v prístave v libanonskej metropole Bejrút. Zranených je viac ako 5000 ľudí. Záchranári predpokladajú, že táto bilancia sa môže zvýšiť, keďže ešte neprehľadali všetky zrútené a poškodené budovy.

Počet obetí výbuchu v Bejrúte stúpol na 149, v krajine ožíva protestné hnutie Hassan Ammar/AP/SITA 6. august 2020 Bejrút, Libanon: Jeden z demonštrujúcich hádže kamene počas protestov proti vládnym elitám, ktoré krajinu ovládajú už desaťročia.

utorkové výbuchy podľa doterajších informácií spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby asi 2750 ton dusičnanu amónneho. 

Mnohé štáty sveta a organizácie vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach a prisľúbili Libanonu zdravotnú i humanitárnu pomoc. Pomoc už do Libanonu vyslali Francúzsko, Katar, Irak, Kuvajt či Česko. Miesto výbuchu už navštívil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zároveň vyzval na medzinárodné vyšetrovanie. 

Na výbuch reagujú aj nespokojní libanonskí občania. Vo štvrtok neskoro večer sa zrhomaždili v centre Bejrútu, aby vyjadrili svoj hnev nad nečinnosťou úradov. Libanonská polícia proti demonštrantom zasiahla slzným plynom, niekoľkí utrpeli ľahšie zranenia.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite