Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Dolu s Putinom!“ Cár-zjednotiteľ dostáva zabrať

.marína Gálisová .svet .politika

Chabarovsk je od Moskvy vzdialený niekoľko časových pásiem, ale krik tamojších protestov dobre počuť až v Kremli. Navonok ide o zatknutého gubernátora Furgala. V skutočnosti o to, že ruská pafederácia praská vo švíkoch.

„Dolu s Putinom!“ Cár-zjednotiteľ dostáva zabrať JEVGENIJA PUSTOVITOVOVÁ/TASS/PROFIMEDIA 2. júl 2020 Chabarovsk, Rusko: Protesty proti zatknutiu bývalého gubernátora Sergeja Furgala, obvineného za údajné organizovanie nájomných vrážd spred 15 rokov.

 ďaleký východ v Rusku je ozaj ďaleký, to by však v demokratickejších spoločnostiach nemusel byť problém – odľahlosť od centra dobre rieši federalizovaná forma štátu. Ak je však odľahlý región súčasťou takého centralizovaného usporiadania, aké sa v Rusku iba formálne nazýva federáciou, nastáva problém. 

Ten teraz drasticky vyskočil v Chabarovsku: v tomto 600-tisícovom meste až 50-tisícové davy protestujú proti zatknutiu bývalého gubernátora Sergeja Furgala (zatknutý a odvezený do Moskvy bol za údajné organizovanie nájomných vrážd pred 15 rokmi) a volajú po odstúpení Putina. Polícia prekvapivo necháva protestujúcich na pokoji. Pritom počas pandémie by ich mohla rozháňať aj pod zámienkou boja proti infekciám. Namiesto toho rozdávajú demonštrantom rúška..(ne)hrdina proti jasnému zloduchovi. Pre úplnosť, Sergej Furgal nie je hrdina. Niežeby bol nevyhnutne vinný z toho, čo mu úrady pripisujú – to môže a nemusí by pravda. Ale, ako vysvetľuje pre .týždeň Alexander Duleba, riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, obyvatelia Chabarovského kraja nebránia konkrétne osobu Furgala. Bránia svoje právo rozhodovať vo voľbách o zástupcoch moci, ktorí spravujú ich veci verejné.Kto je Furgal? 

Veľkopodnikateľ, ktorý v roku 2018 kandidoval na gubernátora za Žirinovského nacionalistickú stranu LDSR a hladko porazil kandidáta putinskej strany Jednotné Rusko Vjačeslava Športa. Obyvatelia Chabarovského kraja volili proti Športovi, až v druhom rade za Furgala. „Postavili sa proti kandidátovi putinovskej strany a na to sa v Kremli nezabúda,“ hovorí Duleba. „Podľa ruských pravidiel má prezident právo odvolať zvoleného gubernátora a poveriť vedením kraja (alebo oblasti) inú osobu až do konania najbližších volieb.“ 

A toto urobili v prípade odvolania Furgala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite