Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koľko zabíjal COVID-19 v domovoch pre seniorov? Medzi štátmi sú veľké rozdiely

.marína Gálisová .svet

Niektoré dáta súvisiace s pandémiou je ťažké interpretovať. Iné sú výrečné hneď na prvý pohľad. K tým patrí počet úmrtí medzi obyvateľmi seniorských domovov. Vypovedá o stave týchto domovov, ale aj o tom, aká stratégia by v prípade ďalšej vlny bola najpotrebnejšia.

Koľko zabíjal COVID-19 v domovoch pre seniorov? Medzi štátmi sú veľké rozdiely AP Photo/Rajanish Kakade

keď sa pandémia ešte len rozbiehala, údajov o nej bolo málo. Celkový počet prípadov a obetí nedával jasný prehľad o situácii. Nedalo sa z nich vyčítať, kto, kde a ako sa nakazí najpravdepodobnejšie, komu najviac hrozí najťažší priebeh ochorenia a len postupne sa vynáral obraz o tom, kde sa vírus najviac šíri.

A najmä, kde najviac zabíja. Samozrejme, že len čo sa dalo odhadnúť, že najzasiahnutejšou vekovou skupinou sú seniori, a zároveň že najlepšie podmienky na šírenie máva vírus v ľudských kolektívoch, okamžite sa vynoril jeden varovný obraz: seniorský domov. U nás domovy sociálnych služieb (DSS).

Na Slovensku sa, našťastie, podarilo zabrániť veľkej katastrofe v zariadeniach pre seniorov, za čo možno viac ďakovať vedeniam a personálu jednotlivých zariadení, než nejakej celoštátnej stratégii. Bolo to v niektorých okolnostiach viac o šťastí ako o zásluhách, ale pravdou zostáva, že Slovensko sa tomu, aby korona drasticky kosila v seniorských kolektívoch, chvalabohu, vyhlo.

veľké rozdiely

Je však veľa krajín, kde sa z rôznych dôvodov seniorské domovy stali presne tým ideálnym prostredím pre infikovanie. S tragickým výsledkom. International Long Term Care Policy Network, ktorá spája výskum s tvorbou politík za účelom zvyšovania poznania o dlhodobej starostlivosti a toho, ako ju možno čo najlepšie realizovať, uverejnila v týchto dňoch pozoruhodné čísla. Vyplýva z nich, že v niektorých krajinách bolo úmrtí medzi seniormi, umiestnenými v domovoch, disproporčne veľa.

Výskum, ktorého najaktuálnejšiu verziu na web umiestnili koncom júna, hodnotil oficiálne dáta o počte úmrtí medzi obyvateľmi seniorských domovov, teda o tých úmrtiach, ktoré súviseli s ochorením COVID-19.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite