Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Floydova Amerika

.marína Gálisová .svet .týždeň vo svete

Spojené štáty tento rok čakajú prezidentské voľby. Dvaja hlavní kandidáti sú známi, ale to je asi tak všetko, čo k nim možno povedať s akoukoľvek istotou. Politický terén sa totiž mení.

Floydova Amerika AP Photo/Damian Dovarganes

rok 2020 mal byť pre Spojené štáty americké rokom, v ktorom sa hlavná pozornosť bude venovať prezidentským voľbám. Potom udrela pandémia a veľmi veľa sa toho zmenilo. Ale kto si myslel, že to bude, čo sa týka radikálnych zmien, všetko, nemohol sa už ani viac mýliť.

V máji sa odohrala smrť Georgea Floyda v Minneapolise, jednoznačný dôsledok policajnej brutality. Pomalé zabitie človeka pred očami ďalších ľudí a objektívmi nakrúcajúcich mobilov vytvorilo silné echo po celej Amerike. Jeho výsledkom sú protesty, počas ktorých opäť dochádza k násiliu – zo strany polície aj demonštrantov.

Tieto dve udalosti – najskôr pandémia, potom smrť Georgea Floyda – rozhodili všetky vopred rozdané politické karty. Hrá sa však naozaj odznovu? Majú sa politické strany a ich kandidáti spoliehať na staré pravidlá alebo narýchlo študovať, prípadne vymýšľať nové? Je jasné, že pandémia, smrť Georgea Floyda a protesty po nej správanie voličov nejako ovplyvnia. Ale ako?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite