Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od vypálenia Lidíc, symbolu nacistickej hrôzy, uplynulo 78 rokov

.redakcia .svet

Tragický osud malej dediny pri Kladne, v ktorej žilo 503 obyvateľov, sa začal napĺňať v noci z 9. na 10. júna 1942. Po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý vykonali československí výsadkári 27. mája 1942, nasledovalo na celom území vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava vyhlásenie stanného práva.

besnenie nacistov sa po 4. júni 1942, teda keď Heydrich zomrel na následky zranení spôsobených atentátom, postupne stupňovalo, až vyvrcholilo apokalypsou Lidíc, ku ktorej došlo 10. júna 1942.

Táto stredočeská obec, ležiaca približne 20 kilometrov od Prahy, sa navždy zapísala do dejín ako symbol nacistickej brutálnej svojvôle a hrôzy, ako symbol nacistického barbarstva i krutosti.

V dobovej tlači vyšiel vtedy úradný oznam: „Pretože sa obyvatelia Lidíc svojou činnosťou a podporou vrahov Obergruppenfűhrera Heydricha závažným spôsobom previnili proti platným zákonom, boli dospelí muži zastrelení, ženy dopravené do koncentračného tábora a deti sú dané na náležitú výchovu.“

Bola to lož a vykonštruované obvinenie nevinnej obce a jej obyvateľov, pretože po atentáte na druhého muža Tretej ríše Reinharda Heydricha vybral štátny tajomník Úradu ríšskeho protektora Karl Hermann Frank exemplárny trest pre Lidice v podstate náhodne na základe milostného listu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite