Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 180 rokmi bol položený základný kameň Westminsterského paláca

.redakcia .svet

Zrejme máloktorá budova spája v sebe všetko, čo symbolizuje Spojené kráľovstvo – jeho tradíciu i majestát - tak, ako práve Westminsterský palác. Sídlo Britského parlamentu začali stavať v roku 1840.

Pred 180 rokmi bol položený základný kameň Westminsterského paláca AP Photo/Sang Tan

sídlo britského parlamentu rozprestierajúce sa na brehu rieky Temža v historickom srdci metropoly patrí ku kultovým londýnskym pamiatkam a k jednej z najznámejších budov Londýna. Jeho základný kameň bol položený 27. apríla 1840, teda v pondelok uplynie od tejto udalosti 180 rokov.

História Westminsterského paláca sa však začína oveľa dávnejšie - v dobách stredoveku sa spája s osobou vikinského kráľa Knuta Veľkého, ktorý na tomto mieste postavil začiatkom 11. storočia pevnosť.

Stavba sa odvtedy niekoľkokrát prestavala, rozširovala a zveľaďovala, až sa stala sídlom britských monarchov - od vlády jedného z najúspešnejších anglických kráľov Eduarda III., ktorý panoval v rokoch 1327-1377, až po vládu Henricha VIII. v rokoch 1509-1547. Ten po požiari v roku 1529 a následnej oprave paláca prenechal svoje sídlo parlamentu. Od roku 1547 sa ňom pevne usadila dolná a horná komora.

Fungovaniu parlamentu robila spočiatku menšie komplikácie skutočnosť, že išlo pôvodne o kráľovský palác, a teda rozloženie miestností úplne nezodpovedalo potrebám parlamentu a poslancov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite