Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utečenec Zigo: Do Európy sme šli v kontajneri na lodi 45 dní. Každý, kto sa vydá na takúto cestu, má naozaj vážny dôvod na útek

.michal Oláh .rozhovory

Zigo je päťdesiatročný utečenec z Konga, ktorého sme stretli v tábore Moria na ostrove Lesbos. V jeho rodnej krajine ho protiprávne väznili, no podarilo sa mu utiecť. Prečo bol uväznený a čo si myslí o terorizme? Ako zvládol cestu obchodnou loďou v kontajneroch?

Utečenec Zigo: Do Európy sme šli v kontajneri na lodi 45 dní. Každý, kto sa vydá na takúto cestu, má naozaj vážny dôvod na útek Michal Oláh Zigo je vdovec z Konga, je na úteku už niekoľko rokov, kým skončil v nárazníkovej krajine Európskej únie na gréckom ostrove Lesbos. Na fotografii nás správádza po nelegálnom utečeneckom tábore.

odkiaľ presne pochádzate? 

Volám sa Zigo (redakcia má celé meno k dispozícii) a som z Konga. My máme ale dve Kongá. Kongo Kinshasa (Konžská demokratická republika – bývalý  Zair, pozn. red.) a Kongo Brazzaville (Kongo, pozn. red.). Ja som z Kongo Kinshasa. V minulosti šlo o jednu krajinu. 

v tábore Moria na Lesbose ste už niekoľko mesiacov. Vo vašej krajine je mier, prečo ste utiekli zo svojej vlasti? 

Neodišiel som z krajiny kvôli chudobe, ako to robí veľa iných ľudí. Bol som vodič obrneného bezpečnostného auta, ktoré prevážalo peniaze z bánk. Zaútočili na nás lupiči. V aute boli so mnou ďalší štyria ľudia. Jeden z nich pritom zomrel. Strieľalo sa a ukradli nám všetky peniaze aj s autom. 

kto vás prepadol?

Zlodeji z organizácie Adda z Konga. 

čo sa stalo potom?

Uväznili ma, pričom mi hrozili doživotím. To bolo v roku 2015. Siedmeho októbra toho roku ma uväznili a sedemnásteho mája 2017 som z väzenia utiekol.

bol ste predsa nevinný, prečo vás uväznili? 

Pretože ľudia z vlády (vyšší štátni úradníci, pozn. red.) si mysleli, že som mal s tým zločinom niečo spoločné. Bez dôkazov ma obvinili zo spolupráce s lupičmi a krádeže peňazí. Vo väzení ma veľmi bili. Chceli, aby som sa priznal. Odvtedy mám problémy s očami, pretože som bol zavretý na tmavom špinavom mieste. Jesť som mohol iba trikrát do týždňa. 

ako sa vám podarilo po dvoch rokoch utiecť? 

Po dvoch rokoch sa do väzenia vlámala iná zločinecká organizácia, akých je v Kongu veľa, aby oslobodila jedného svojho člena. Zbúrali jednu stenu väzenia, ja som to využil a utiekol som.  

bolo to už po súdnom procese? Aký rozsudok nad vami vyniesli? 

Vláda a úrady sú u nás veľmi skorumpované, bez dôkazov a súdu ma väznili dva roky a hrozili mi doživotím, ak sa nepriznám. Myslím si, že miestni vládni politici boli do tej krádeže zapletení a hodilo sa im zavrieť nás štyroch ochrankárov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite