Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.glóbusy, ktoré vás v roku 2019 zaujali najviac: O Putinovi, Babišovi aj Orbánovi

.matúš Dávid .svet

Klimatická zmena a kroky Grety Thunberg, Rusko očami Slovákov, protesty v Česku, nesloboda v Maďarsku aj neistý pád džihádistov na Blízkom východe. Vybrali sme pre vás desať najsledovanejších videí a najpočúvanejších podcastov relácie .glóbus o dianí vo svete v roku 2019.

.glóbusy, ktoré vás v roku 2019 zaujali najviac: O Putinovi, Babišovi aj Orbánovi Boris Németh .glóbus je pravidelná diskusná relácia Matúša Dávida s jeho zaujímavými hostkami a hosťami. Rozprávajú sa o závažných zahraničnopolitických témach, ktoré trápia svet i Slovensko.

klimatická zmena zaujala najviac

Ľady sa topia a moria stúpajú. Zmena klímy sa zrýchľuje a ohrozuje život na planéte. Zem sa podľa vedcov z roka na rok otepľuje a dotýka sa to nás všetkých.

Aj vlani milióny ľudí po celom svete demonštrovali za ráznejšie kroky v boji proti klimatickej zmene. Na poplach bijú najmä mladí štrajkujúci. Osobnosťou roka amerického časopisu Time sa stala švédska klimatická aktivistka Greta Thunberg.

V diskusii so slovenským exministrom životného prostredia Józsefom Nagyom, europoslancom Martinom Hojsíkom (Progresívne Slovensko) a klimatológom Jozefom Pechom zo SHMÚ sme sa rozprávali o tom, akým extrémom čelíme, či sme na ne pripravení a či má tínedžerka Greta pravdu, alebo to s bojom proti klimatickej zmene preháňa.

Videozáznam najsledovanejšieho dielu relácie .glóbus v roku 2019 nájdete na tomto odkaze a prepis rozhovoru s jedným z hostí, klimatológom Pechom, si môžete prečítať tu.

nekonečný príbeh menom brexit

Britský premiér Boris Johnson vlani politicky taktizoval, no viackrát narazil na tvrdú realitu. Dlho nebolo isté, či Briti odídu z EÚ na konci októbra 2019, či bude brexit bez dohody alebo či sa rozvod Londýna s Bruselom odloží.

Dnes už vieme, že premiér Johnson vyhral decembrové parlamentné voľby a chystá sa sľubovaný brexit dokončiť.

Medzitým sme sa dozvedeli, že Európsku komisiu povedie po prvý raz žena, Nemka Ursula von der Leyen. Čo všetko chce zmeniť a čím poverila Slováka Maroša Šefčoviča, neúspešného kandidáta na prezidenta?

Aj o tom sme sa rozprávali so Zuzanou Gabrižovou, šéfredaktorkou portálu Euractiv.sk a Jurajom Hajkom zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).

Videozáznam „brexitového“ dielu .glóbusu nájdete na tomto odkaze.

západ verzus Východ

Vlani sme sa napríklad dozvedeli aj to, že Slováci sú radi, že patria do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, no stále sa popritom obzerajú aj na Východ.

Čo nás tam ťahá a prečo vnímame USA ako väčšiu hrozbu než Rusko? Vieme, kam chceme patriť?

Analytik Daniel Milo predstavuje zistenia z výročnej správy GLOBSEC Trends 2019 v relácii .glóbus v štúdiu časopisu .týždeň.Peter Toman/Matúš DávidAnalytik Daniel Milo predstavuje zistenia z výročnej správy GLOBSEC Trends 2019 v relácii .glóbus v štúdiu časopisu .týždeň.

Nielen geopolitické názory obyvateľov krajín Vyšehradskej štvorky, Rakúska, Rumunska a Bulharska priniesla správa GLOBSEC Trends 2019. O nej sme sa rozprávali s Danielom Milom (člen hnutia Progresívne Slovensko), právnikom, expertom na extrémizmus, hybridnú vojnu a vtedajším šéfom programu StratCom v think-tanku GLOBSEC Policy Institute.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite