Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sacharovovu cenu prevzala dcéra Ilhama Tohtiho, o osude otca nič nevie

.redakcia .svet

Tohoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú získal väznený ujgurský ľudskoprávny aktivista Ilham Tohti, v stredu na slávnostnom ceremoniáli v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu prevzala jeho dcéra.

Sacharovovu cenu prevzala dcéra Ilhama Tohtiho, o osude otca nič nevie AP Photo/Andy Wong Tohti už dlhé roky bojuje za práva svojho etnika a podporuje dodržiavanie zákonov o regionálnej autonómii.

predseda EP David Sassoli pripomenul, že laureát si nemohol prevziať cenu, lebo čínske úrady ho odsúdili na doživotné väzenie.

O tom, že tohoročným laureátom prestížnej ceny bude ľudskoprávny aktivista Ilham Tohti – predstaviteľ ujgurskej menšiny žijúcej v Číne –, rozhodla v októbri konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP).

Tohti už dlhé roky bojuje za práva svojho etnika a podporuje dodržiavanie zákonov o regionálnej autonómii. Do pozornosti čínskych úradov sa dostal po krvavých zrážkach medzi etnickými Ujgurmi a Číňanmi v meste Urumči, ku ktorým došlo v júli 2009 a vyžiadali si okolo 150 obetí.

Tohti následne kritizoval čínsku vládnu politiku voči ujgurskej menšine, najmä vtedajšieho guvernéra Ujgurskej autonómnej oblasti (AO) Sin-ťiang Nura Bekriho.

V roku 2014 uznali Tohtiho čínske úrady za vinného zo separatizmu a odsúdili na doživotie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite