Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump vs Biden – komu to vyhovuje?

.marína Gálisová .svet .politika

Do amerických prezidentských volieb zostáva približne trinásť mesiacov. Dosť málo na to, aby sa úplne premenil terén prezidentských kandidátov. Ale zdá sa, že presne to sa chystá.

Trump vs Biden – komu to vyhovuje? ISAAC BREKKEN/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 7. máj 2019 Henderson, USA: Bývalý americký viceprezident a súčasný Trumpov vyzývateľ Joe Biden počas predvolebnej kampane v štáte Nevada.

celé to vykazuje známky strategického plánu, ktorý sa komusi vymkol spod kontroly. Demokrati sa pokúšajú o impeachment Donalda Trumpa a tvrdia, že prekročil svoje právomoci a zneužil dôveru verejnosti, že tlačil na ukrajinských predstaviteľov, aby vyšetrovali rodinu jeho volebného rivala.

Podkladom na impeachment má byť informácia od anonymného whistleblowera, že keď 25. júla tohto roku Donald Trump telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym, požiadal, aby ukrajinské úrady vyšetrili pôsobenie Huntera Bidena na území Ukrajiny. Hunter Biden je syn Joea Bidena a Joe Biden je jeden z top prezidentských kandidátov Demokratickej strany.

Hunterovo pôsobenie na Ukrajine je zviazané s firmou Burisma Group, súkromným plynárenským gigantom, ktorého vlastník, oligarcha Mykola Zločevský, je podozrievaný z viacerých prešľapov. A Hunter Biden bol členom predstavenstva Burismy.  V roku 2014, keď sa ním stal, bol jeho otec Joe Biden viceprezidentom a kľúčovou postavou pri určovaní americkej politiky voči Ukrajine. Firmu Burismu na Ukrajine vyšetrovali v súvislosti s daňovými rozpormi, praním špinavých peňazí a obvineniami z nezákonného obohacovania sa. Obvinenia sa týkali vlastníka Burismy, nie Huntera Bidena. Otázka, či je Hunter Biden do niečoho zapletený a či s tým súvisí aj jeho otec Joe Biden, je, samozrejme, logická. Joe Biden tvrdí, že o ukrajinských biznisových záujmoch sa so synom nikdy nerozprával.

Je na Hunterovej činnosti na Ukrajine niečo nemiestne? Je niečo nemiestne na tom, že sa tam etabloval práve vtedy, keď bol jeho otec americkým viceprezidentom? To sa môže ukázať – a nemusí. V každom prípade to nezanecháva dobrý dojem. A je pravda, že Donald Trump sa pokúsil poštvať na Huntera Bidena (a jeho otca Joea Bidena) ukrajinské vyšetrovacie orgány? Môže byť – a nemusí. Ale dojem z toho nie je vôbec dobrý.

Ani jedna, ani druhá strana sa neukázali v peknom svetle. Aké predvolebné stratégie sa tu vlastne prejavili? To je otázka. O vyšachovanie Joea Bidena sa totiž má dôvod usilovať nielen Donald Trump. A o vyšachovanie Donalda Trumpa sa síce demokrati pokúšajú už dlho, ale ak to urobia teraz, môže sa im to v prezidentských voľbách vrátiť presne tak, ako nechcú.

kto poľuje na Joea Bidena

Joe Biden dlhodobo vyzerá ako najzvoliteľnejší z kandidátov Demokratickej strany. Vystupuje totiž ako umiernený, stredový a široko prijateľný politik. Takto sa javí najmä v kontraste s ostatnými kandidátmi Demokratickej strany: tí sú na jej ľavom krídle, ba až na hrote toho krídla. Politiky, ktoré presadzujú, sú pre Američanov polarizujúce. Sú totiž založené jednak na neprestajnom zdaňovaní a presúvaní peňazí odobratých daňovým poplatníkom na účely, ktoré štát považuje za najlepšie, a jednak na tzv. identity politics – politike, ktorá rozdeľuje nielen pravicu a ľavicu, ale v poslednom období už večnými vojnami o nové a nové nároky nových a nových kultúrnych skupín rozhádala aj ľavicu samu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite