Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac

.redakcia .svet

Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac zomrel vo veku 86 rokov.

Zomrel bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac Francois Mori/AP/SITA

počas výkonu jeho funkcie Francúzsko vstúpilo do eurozóny. Jedna z jeho hlavných politických reforiem bolo skrátenie funkčného obdobia prezidenta Francúzska zo sedem na päť rokov a zrušenie povinného vojenského výcviku. 

„Prezident Jacques Chirac zomrel ráno pokojne v kruhu svojej rodiny,“ uviedol jeho zať Frederic Salat-Baroux. ZDravotný stav bývalého prezidenta sa v posledných rokoch postupne zhoršoval.

Chirac sa narodil v roku 1932 do rodiny bankového manažéra. V funkcii hlavy štátu slúžil ako stredopravicový politik francúzskemu národu od roku 1995 do roku 2007 a stal sa tak druhým najdlhšie slúžiacim prezidentom Francúzska v povojnovej ére po svojom socialistickom predchodcovi Francois Mitterandovi. 

Jacques Chirac pôsobil aj vo funkcii francúzskeho premiéra. Jeho politickú kariéru ale poznačila séria korupčných škandálov. V roku 2011 bol usvedčený zo zneužívania verejných financií v období, keď bol starostom Paríža.

Veľkú popularitu si získal vďaka svojej jasnej opozícii voči zapojeniu Francúzska do vojny v Iraku. Bol tiež prvý francúzskym lídrom, ktorý uznal podiel Francúzska na vojnových deportáriách Židov. 

Počas svojej politickej kariéry sa prepracoval od antieurópskeho „gaullizmu“ k presadzovaniu európskeho projektu a Európskej ústavy, ktorú však nakoniec zamietla väčšina francúzskych voličov.

V roku 2005 utrpel mozgovú mŕtvicu a v roku 2014 jeho manželka Bernadette povedala, že Chirac už viac nebude vystupovať na verejnosti. Uviedla, že mal problém s pamäťou.

Jacques Chirac počas svojej politickej kariéry premenil dedičstvo Charlesa de Gaulla do osobného prejavu moci, čo z neho na tri dekády urobilo jedného z najvýraznejších lídrov Francúzska a hlasného obhajcu európskej jednoty. Jeho európska vízia bola „nie Spojené štáty Európske, ale Spojená Európa štátov.“ Umrel vo veku 86 rokov. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite