Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lajčák v OSN vyzval Severnú Kóreu na zastavenie jadrového programu

.redakcia .svet

Slovenský minister zahraničných vecí a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák vystúpil v stredu v New Yorku na Konferencii na uľahčenie vstupu do platnosti Zmluvy o zákaze jadrových skúšok (CTBTO).

Lajčák v OSN vyzval Severnú Kóreu na zastavenie jadrového programu MZVS/SITA 24. september 2019 New York, USA: Minister Lajčák v USA sprevádza slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú na Valnom zhromaždení OSN.

 minister zároveň vyzval tie štáty, ktoré zmluvu ešte neratifikovali, aby tak urýchlene urobili.

Lajčák pripomenul, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) zmluvu stále nepodpísala a je jedinou krajinou, ktorá v 21. storočí vykonala jadrové skúšky. V tejto súvislosti vyzval Pchjongjang na zastavenie svojho jadrového a balistického vojenského programu, dodržiavanie všetkých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a urýchlené obnovenie rokovaní so Spojenými štátmi a s medzinárodným spoločenstvom.

Slovensko sa na konferencii pripojilo k deklarácii, ktorá vyzýva na urýchlenú ratifikáciu Zmluvy o zákaze jadrových skúšok. SR zmluvu podpísala 30. septembra 1996 a ratifikovala ju 3. marca 1998 ako deviata krajina v poradí.

Na okraj konferencie sa slovenský minister stretol s výkonným tajomníkom CTBTO Lassinom Zerbom. Zhodli sa, že je potrebné, aby Zmluva o zákaze jadrových skúšok vstúpila do platnosti. Zerbo zároveň pozitívne zhodnotil výcvikové aktivity Build up Excercises, ktoré sú na Slovensku plánované na rok 2020 a majú podporiť budovanie verifikačného režimu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite