Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odstavenie britského parlamentu bolo nezákonné, rozhodol Najvyšší súd

.redakcia .svet

Pozastavenie činnosti britského parlamentu, iniciované premiérom Borisom Johnsonom krátko pred vystúpením Británie z EÚ, bolo nezákonné.

Odstavenie britského parlamentu bolo nezákonné, rozhodol Najvyšší súd AP Photo/Craig Ruttle Premiér Boris Johnson konal protizákonne, rozhodol britský Najvyšší súd.

k tomuto záveru dospel britský Najvyšší súd, ktorý zverejnil svoje rozhodnutie v utorok.

Predsedajúca sudkyňa Brenda Haleyová povedala, že 11-členný senát jednomyseľne rozhodol o nezákonnosti a neplatnosti Johnsonovho postupu. Predĺžená prestávka v činnosti zákonodarného zboru, ktorá bola stanovená od 10. septembra do 14. októbra, tak v skutočnosti neprebieha.

Podľa Haleyovej musí teraz o ďalších krokoch rozhodnúť predseda Dolnej snemovne parlamentu John Bercow.

Najvyšší súd rozhodoval o žalobách dvoch skupín odporcov odstavenia parlamentu pred tzv. brexitom, čím chcel podľa nich Johnson znemožniť súvisiacu rozpravu. Johnsonovi právnici trvali na tom, že ide o zákonný postup.

Sudkyňa Haleová však konštatovala, že „súdu nebolo nijako vysvetlené, prečo je potrebné pozastaviť činnosť parlamentu na päť týždňov“. „Sme nútení dospieť k záveru, že toto rozhodnutie bolo nezákonné,“ vyhlásila podľa Sky News.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite