Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Čaputová v OSN: Chrániť životné prostredie znamená byť človekom (+ prejav prezidentky)

.matúš Dávid .svet

„Žijeme najlepšie časy v histórii a tešíme sa z obrovského pokroku, no zabudli sme zaplatiť účet. Voči našej planéte máme dlh,“ vyhlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas klimatického samitu v New Yorku.

Zuzana Čaputová v OSN: Chrániť životné prostredie znamená byť človekom (+ prejav prezidentky) Jason DeCrow/AP/SITA 23. september 2019 New York, USA: Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila so svojím prejavom na klimatickom samite v OSN.

svetových lídrov zvolal na samit generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) António Guterres. Vystúpiť umožnil iba tým premiérom a prezidentom, ktorí predstavia nové záväzky a opatrenia zamerané na zníženie emisií, ktoré znečisťujú životné prostredie, vedú ku globálnemu otepľovaniu a predstavujú hrozbu pre ekosystémy na Zemi.

„Sú to preteky s časom, ktoré môžeme vyhrať a musíme ich vyhrať. Táto jednodňová konferencia bude o činoch, a nie o slovách. Odkázal som svetovým lídrom, aby nechodili s peknými prejavmi, ale s konkrétnymi záväzkami,“ vyhlásil šéf OSN.

„Prehrávame boj proti klimatickej zmene. Očakávam, že sa na samite oznámi a predstaví množstvo zmysluplných plánov na redukciu emisií v ďalšej dekáde, aby sme dosiahli uhlíkovú neutralitu v roku 2050,“ dodal Guterres.

21. september 2019 New York, USA: Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunberg si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom počas mládežníckeho samitu o klíme v sídle OSN.Eduardo Munoz Alvarez/AP/SITA21. september 2019 New York, USA: Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunberg si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom počas mládežníckeho samitu o klíme v sídle OSN.

Slovensko na samite reprezentuje prezidentka Zuzana Čaputová a sprevádza ju aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). 

Susedné Česko zastupuje premiér Andrej Babiš, no s prejavom venovaným klíme nevystúpi. Z krajín Európskej únie bude mať príhovor iba približne polovica lídrov. Americký prezident Donald Trump pôvodne oznámil, že na samit nepríde. Nakoniec sa však šéf Bieleho domu na stretnutí lídrov na niekoľko minút ukázal. Osobitný vyslanec OSN pre klimatický samit Luis Alfonso de Alba označil jeho krátku prítomnosť na klimatickom summite za „víťazstvo“.

uhlíkovo neutrálne chce byť aj Slovensko

Už sedemdesiatsedem krajín sveta oznámilo, že do roku 2050 chce dosiahnuť takzvanú uhlíkovú neutralitu. Medzi týmito krajinami však nie sú najväčší znečisťovatelia na planéte – Čína, Spojené štáty, India, Rusko ani Japonsko. Uhlíková neutralita je cieľ, pri ktorom krajina vypúšťa do ovzdušia len toľko oxidu uhličitého, koľko dokáže vstrebať späť.  

To neznamená, že by sa nevypúšťali žiadne emisie CO2. Pointa je, aby sa zavádzaním nových technológií, efektívnejších motorov, zatváraním uhoľných baní či napríklad zatepľovaním budov znižovalo množstvo vypustených emisií. Tie, ktoré štáty vypustia, by zneutralizovalo vysádzanie nových stromov alebo masívne odsávanie oxidu uhličitého z atmosféry.

Ako jediná krajina spomedzi štátov Vyšehradskej štvorky sa k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050 prihlásilo iba Slovensko.

ČO JE TO UHLÍKOVÁ NEUTRALITA?

  • je to stav, keď je z atmosféry absorbovaných toľko emisií, koľko sa ich do nej vypustí
  • absorpciu možno dosiahnuť pomocou prírodných procesov (napríklad vďaka lesom)
  • alebo vďaka technológiám (zachytávanie, využívanie a skladovanie uhlíka)

„Dnes neplníme naše záväzky, nedarí sa nám zastaviť otepľovanie planéty, skôr naopak, ten proces pokračuje,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Lajčák pre TASR a dodal, že „ak nedôjde k zmene, nasledujúce generácie dostanú planétu v oveľa horšom stave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite