Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biely dom opustil posledný pamätník Reaganovskej éry

.marína Gálisová .svet .politika

Ďalšia personálna výmena v Trumpovej administratíve by už ani nevyvolala pozornosť. Lenže tentoraz nevymenil hocikoho. Odídenec sa volá John Bolton a je to jeden z posledných jastrabov starej éry.

Biely dom opustil posledný pamätník Reaganovskej éry DOUG MILLS/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA John Bolton rezignoval na post poradcu pre národnú bezpečnosť amerického prezidenta Donalda Trumpa, s ktorým sa nezhodol na viacerých otázkach strategického významu.

john Bolton nastúpil na post poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť v apríli 2018. Desiateho septembra tohto roku bola oznámená jeho rezignácia. Dôvod? Nezhodol sa s prezidentom Donaldom Trumpom vo viacerých otázkach strategického významu, ktoré s národnou bezpečnosťou súviseli.

Inak, tí dvaja sa nedokázali zhodnúť ani na tom, či John Bolton rezignoval alebo „bol rezignovaný“.

vyhodil ho? Nevyhodil?

Trump v stredu 10. septembra tweetoval: „Včera večer som informoval Johna Boltona,  že jeho služby už Biely dom nepotrebuje. Dôrazne som nesúhlasil s mnohými jeho návrhmi, takisto ako iní z mojej administratívy, a tak som Johna požiadal, aby rezignoval, a on mi rezignáciu dnes ráno odovzdal. Johnovi veľmi pekne ďakujem za jeho službu. Na budúci týždeň vymenujem nového poradcu pre národnú bezpečnosť.“

Bolton to videl inak – a aj on to zverejnil na Twitteri 10. septembra:

„Včera večer som ponúkol svoju rezignáciu a prezident Trump mi odpovedal: „Porozprávajme sa o tom zajtra.“ Pre ABC News uviedol, že rezignoval z vlastnej vôle, že ho prezident ani priamo, ani nepriamo o rezignáciu nepožiadal.

Okrem zaujímavého, no už známeho faktu, že o rozhodnutiach na kľúčových postoch americkej administratívy sa čoraz častejšie dozvedáme z Twitteru, na tejto situácii dobre vidieť, aké nekompatibilné sú naratívy a svety Johna Boltona a Donalda Trumpa. V skutočnosti bol John Bolton jeden z posledných ľudí starej reaganovskej gardy, ktorí sa po boku Trumpa vyskytovali, a jeden z posledných, ktorí mali realistický pohľad na zloduchov tohto sveta – dôležitý dôvetok: realistický pohľad u neho nie vždy znamenal realistické riešenia.

„Boltonove vlastnosti budú v Trumpovej administratíve chýbať.“

To bol pravdepodobne aj silný dôvod, pre ktorý sa Bolton musel pobrať z administratívy preč. A to bude zrejme aj najväčšie vákuum, ktoré po jeho odchode od Trumpa zostane.

kto je John Bolton?

Jastrab – tak ho titulujú. A skutočne má prenikavý jastrabí pohľad, ostré pazúry a zobák a odhodlanie bojovať. Trump si z neho občas uťahoval: „Keby mohol, rozpúta tak tri vojny denne, ale ja ho mám, našťastie, pod kontrolou.“ No, akčný to muž.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite