Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Prečo by mal Trump prehrať

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Trumpovo druhé funkčné obdobie, ktoré sa podľa niektorých znakov reálne črtá, by nebola prechádzka ružovou záhradou. Niektoré dôvody sú všetkým jasné, iné nie. Takže poďme po poriadku.

Komentár Dalibora Roháča: Prečo by mal Trump prehrať Natália Ložeková / natalialozekova.sk

americký prezident vidí politiku ako reality šou. Tie pritom nenaberajú na kvalite, skôr naopak. Udržať záujem divákov si vyžaduje čoraz preexponovanejšie emócie, nelogické zvraty a ochotu šokovať – hrozné pre vedenie najväčšej svetovej mocnosti.

Pre Trumpa sú tiež ochotní pracovať čoraz menej kvalitní ľudia. A keďže prezident v druhom období už nebude čeliť ďalším voľbám, bude ešte menej obmedzený verejnou mienkou či ústavnými zvyklosťami než doteraz. Obrovské riziká to nesie pre angažovanosť USA v štruktúrach, na ktorých dobré fungovanie sa spolieha aj Slovensko: v NATO, v Svetovej obchodnej organizácii, v OECD.

Sú však aj ďalšie nebezpečenstvá. Jedným bude reakcia amerických Demokratov na Trumpovo znovuzvolenie. Už november 2016 bol obrovským šokom – ako mohol ignorant a hulvát poraziť skúsenú a kvalifikovanú kandidátku? 

„Republikánska strana sa už do veľkej miery princípov vzdala, pričom v nej rastie patologický kult osobnosti.

Sila príbehu o ruskej manipulácii volieb čerpá z tejto traumy. Kremeľ sa pritom naozaj snažil napomôcť Trumpovo zvolenie, ako aj šírenie rozbrojov medzi Američanmi cez cielenú propagandu a armády trolov. No Muellerovo vyšetrovanie, pre ktoré existovali dobré dôvody, nabralo v istých kruhoch kontúry konšpiračnej teórie a vytesnilo snahu čeliť Trumpovi normálnou politickou prácou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite