Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Rusku si pripomenú 78. výročie napadnutia nacistickým Nemeckom

.redakcia .svet

Na napadnutie bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík budú spomínať piesňami vojnových rokov a pamätnými podujatiami v parkoch, múzeách, divadlách a knižniciach v Moskve, Petrohrade a mnohých ďalších mestách Ruskej federácie.

V Rusku si pripomenú 78. výročie napadnutia nacistickým Nemeckom Ľuboš Bilačič/SITA Atmosféra v priestoroch Múzea víťazstva v Moskve.

prepadnutím ZSSR v noci z 21. júna na 22. júna 1941 začala nemecká hitlerovská armáda realizovať operáciu Barbarossa, globálny útok proti Sovietskemu zväzu. v sobotu 22. júna si Ruská federácia pripomenie 78 rokov od začiatku Veľkej vlasteneckej vojny.

Zúčastnilo sa na nej vyše 3,5 milióna vojakov, 3 500 tankov a       3 000 lietadiel. Nemecké letectvo zasadilo masívne údery na letiská, železničné uzly a námorné vojenské základne, na miesta stálej dislokácie vojsk a na mnohé mestá do hĺbky 250-300 kilometrov od štátnych hraníc ZSSR.

Ako na svojej webovej stránke informoval slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN), do vojny, dobovou propagandou označovanou ako ťaženie proti boľševizmu, sa zapojili aj viaceré štáty v nemeckej sfére vplyvu – Rumunsko, Maďarsko, Taliansko či Fínsko, a jedným z nemeckých spojencov bola aj Slovenská republika (1939 – 1945).

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite