Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muellerova správa o Trumpovi

.marína Gálisová .svet .politika

Ani na prezidentskú správu o stave Únie sa v USA nečaká tak napäto, ako sa čakalo na výsledky vyšetrovania, či Trump a jeho ľudia spolupracovali s Ruskom na ovplyvňovaní volieb. Záver Muellerovej správy je jasný: nebolo to tak. Ale nie je to jediné, čo vyšlo najavo.

Muellerova správa o Trumpovi CQ–ROLL CALL/DDP USA/PROFIMEDIA 26. marec 2019 Washington, USA: Americký prezident Donald Trump sa v Bielom dome vyjadruje k Muellerovej správe.

pripomeňme si, čo sa vlastne vyšetrovalo. Robert Mueller, právnik a bývalý šéf FBI, so svojím tímom dva roky skúmal podozrenia, že Donald Trump a jeho ľudia spolupracovali s Ruskom na ovplyvnení výsledkov prezidentských volieb. Teda hrozivú možnosť, že sa Trump či Trumpovi ľudia dopustili „kolúzie“ (collusion v zmysle anglického právneho výrazu ako spolupráca, spolupáchateľstvo) s Rusmi. Keby sa bolo takéto niečo preukázalo, bol by to bezprecedentný prípad velezrady.

Odkiaľ sa takéto vážne podozrenia vzali? Samozrejme, že časť z nich vyplývala prosto z frustrácie nad volebným výsledkom, lebo Trumpova kandidatúra ostro rozdelila Ameriku na tých, ktorí boli zaňho, a tých, ktorí boli proti nemu. Ale dáta, ktoré údajnú „kolúziu“ s Rusmi naznačovali, pochádzali z tzv. Steelovej zložky.

steelova zložka, Muellerov problém

Tu bol od začiatku problém „kolúznej teórie“. Steelova zložka, ktorá údajne naznačovala vedomú spoluprácu Trumpa a jeho ľudí s Rusmi skúšajúcimi ovplyvniť americké prezidentské voľby, bola kontroverzná, lebo obsahovala nepotvrdené dáta. Steelovu zložku v januári roku 2017 zverejnila stránka BuzzFeed a spočiatku ju väčšina serióznych médií brala s rezervou. A navyše sa ukázalo, že minimálne časť Steelovej zložky vznikla na sprostredkovanú objednávku volebného tímu Hillary Clintonovej a DNC (vedúceho orgánu Demokratickej strany USA).

Podozreniami, ktoré vzbudila Steelova zložka, sa najskôr desať mesiacov zaoberala FBI. A potom prišiel na scénu Robert Mueller. Bol vymenovaný za špeciálneho  vyšetrovateľa a dostal silné právomoci, aby vypátral, ako to je so Steelovou zložkou a jej obsahom.  Jeho tím zamestnal 59 profesionálnych právnikov a vyšetrovateľov, vypočul 500 svedkov, konzultoval s trinástimi vládami iných štátov. Bola to mravčia práca pod psychickým tlakom.

„Muellerovi ako profesionálovi nemožno neveriť.“

Robert Mueller sa počas dvoch rokov, keď vyšetrovanie trvalo, držal pri zemi. Nevyjadroval sa pre médiá, nevypúšťal informácie a nerobili to ani jeho podriadení, odolával osobným útokom republikánov i demokratov, trumpovcov aj antitrumpovcov. Ani raz nenarušil dojem svojej profesionality. 

Médiá si už na kolúznej teórii vybudovali svoje vzdušné zámky, a Mueller stále mlčal a pracoval. Hoci to nebolo ľahké v atmosfére vášní, napokon predložil výsledok vyšetrovania a zvládol aj to, že s jeho výsledkami nie sú všetci spokojní. Najmä demokrati sa nevedia zmieriť s tým, že všetko je inak a Trump nie je velezradca.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite