Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Quo vadis, Rumunsko? Nie sobáše gejov, ale korupcia ženie ľudí do ulíc

.matúš Dávid .svet

Hladové doliny, chýbajúce diaľnice, slabí politici a zastarané školstvo. Reformy v jednom z najchudobnejších štátov Európskej únie viaznu. Dôvod? Šikovnejší utekajú do zahraničia, vidiek trpí, vládni socialisti nemajú plán a myslia iba na seba, hovorí v rozhovore pre .týždeň sociológ Barbu Mateescu.

Quo vadis, Rumunsko? Nie sobáše gejov, ale korupcia ženie ľudí do ulíc Vadim Ghirda/AP Photo/SITA

čo v súčasnosti trápi Rumunov najviac?

Rozdiely medzi regiónmi, najmä pokiaľ ide o ľudský kapitál a ekonomický výhľad. Na juhu a východe krajiny trápi ľudí chudoba a nezamestnanosť. Bohatší západ a severozápad, teda Sedmohradsko, naopak zvyšuje tempo rozvoja. Pre rumunskú strednú triedu a mladých ľudí z veľkých miest sú zas najdôležitejšími otázkami pokračovanie boja s korupciou, neefektívnosť verejnej správy a absencia kvalitnej cestnej infraštruktúry.

Polícia pri zásahu na námestí v Bukurešti počas protestov proti korupcii vlády.RAED KRISHAN/AP PHOTO/SITAPolícia pri zásahu na námestí v Bukurešti počas protestov proti korupcii vlády.

novú reformu súdnictva, ktorá posilňuje právomoci ministra spravodlivosti a berie kompetencie prezidentovi, označujú kritici za „krok späť pre rumunskú demokraciu". Európska únia sa obáva možného ohrozenia pokroku dosiahnutého v boji proti korupcii. Sú obavy namieste?

Korupcia je v každodennom živote Rumunov prítomná podľa toho, kde človek žije a ako často prichádza do styku s vládou či štátnymi úradmi. Nielen veľké dohody, ale aj lokálne zmluvy sú často sprevádzané korupciou, úplatkami a špekulatívnymi rokovaniami. Súčasná vládna koalícia obmedzuje boj proti korupcii, pretože je to pre ňu veľmi dôležité, rovnako aj pre spriatelené finančné skupiny. Za posledný rok a pol si nespomínam na viac ako dva či tri medializované prípady korupcie. Pred niekoľkými rokmi sme pritom mávali aj tri prípady za mesiac.

rumunsko je naďalej jednou z najviac skorumpovaných európskych krajín. Symbolom boja proti korupcii sa stala prokurátorka Laura Codruta Kövesiová, ktorú však v lete odvolali.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite