Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smrť za urážku islamu

.michal Oláh .svet

V pakistanskom Islamabáde sa v pondelok otvorí odvolacie konanie v prípade pakistanskej kresťanky Asie Bibi. Miestne noviny Pakistan Today dokonca píšu o požiadavke popraviť ju.

Smrť za urážku islamu Anjum Naveed/AP Photo/SITA Islamabad, Pakistan 24. november 2010: Anjum Naveed, manžel Asie Bibi (vpravo) a jej dve dcéry Sidra Shahzadi a Isham Ashiq (vľavo).

pôjde o predbežné pojednávanie, v ktorom budú advokáti informovaní o povinnosti zúčastniť sa na tomto vykonštruovanom procese. Pre Asiu, o ktorej vyšla na Slovensku aj kniha, je to posledná šanca, ako uniknúť vykonaniu trestu smrti. Odsúdená bola ešte v roku 2010 na základe zákona o rúhaní. Asia je matkou piatich detí, uväznenou od roku 2009 v oblasti Pandžáb, po tom, ako ju niekoľko moslimských žien, poľnohospodárskych robotníčok, obvinilo z urážky proroka Mohameda. 

Urážka spočívala v protiotázke, ktorú v konflikte položila moslimským ženám: „Verím vo svoje náboženstvo a v Ježiša Krista, ktorý zomrel na kríži za hriechy ľudstva. Čo urobil na záchranu ľudstva váš prorok Mohamed?“ To miestnu moslimskú komunitu tak rozzúrilo, že ju obvinili z hanlivého vyjadrovania sa o prorokovi. Tento čin je v pakistanskom práve klasifikovaný ako rúhanie s možným trestom smrti.

„Asia má veľmi silnú vieru, je pripravená a ochotná zomrieť za Krista.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite