Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vodca v exile, separatisti v uliciach. Horúce Katalánsko ani po roku nevychladlo

.matúš Dávid .svet

Čo sa zmenilo v krajine, ktorej okrem kráľa vládnu aj slabí socialisti? Zorganizujú stúpenci nezávislosti z bohatej Barcelony nové referendum? A zaujíma ešte Španielov hrdé Katalánsko? V dueli .týždňa sme sa pýtali španielskeho aj katalánskeho novinára. V čom sa ich pohľad na krízu rozchádza?

Vodca v exile, separatisti v uliciach. Horúce Katalánsko ani po roku nevychladlo EMILIO MORENATTI/AP/SITA 1. október 2018 Barcelona, Španielsko: Demonštrácia za nezávislosť Katalánska rok po referende.

od referenda o nezávislosti Katalánska uplynul rok. Čo sa za ten čas zmenilo v Madride a čo v Barcelone?

Sergi Roca Punti, Katalánsko:

Za uplynulý rok u nás došlo k mnohým zmenám, ktoré sa udiali v závratnej rýchlosti. Politici, ktorí viedli proces smerujúci k nezávislosti, sú buď vo väzení alebo v exile. Dokonca aj dvaja lídri občianskych hnutí, Jordi Sànchez a Jordi Cuixart, sú za mrežami. Očakávam, že sa pred súd postavia až na budúci rok a rozsudok nebude známy pred komunálnymi voľbami 23. mája. Práve situácia väzňov a exulantov podmieňuje celý dialóg Barcelony s novou španielskou socialistickou vládou, ktorá je očividne otvorenejšia ako bývalá konzervatívna vláda Ľudovej strany. Čo sa týka policajných násilností z októbra minulého roka, veľa otázok zostáva otvorených, no medzinárodné neziskové organizácie ako Amnesty International či Human Rights Watch žiadajú španielskeho prokurátora, aby urýchlil vyšetrovanie. V každom prípade však v krajine prevláda pocit, že španielska polícia nebola zodpovedná za tisíce zranených demonštrantov.

Juan Tato Suárez, Madrid:

Za posledných dvanásť mesiacov sa zmenilo veľmi veľa vecí. Politickú dôveru medzi Madridom a Barcelonou narušila centrálna vláda, keď zasiahla proti katalánskym inštitúciám a uväznila niekoľkých katalánskych politikov. Od príchodu novej socialistickej vlády sa však politická atmosféra zlepšuje. Samozrejme, ide to pomaly, to je pravda, ale zlepšuje sa to. Katalánska vláda aj parlament obnovili svoju autonómiu a dodržiavajú zákony. Navyše, už ani katalánski politici toľko netlačia na nezávislosť. Madrid i Barcelona sa snažia obnoviť dialóg a nájsť východiskovú cestu, ktorá by vyhovovala všetkým. V spoločnosti však došlo k trhline a potrvá nejaký čas, kým sa ju podarí zaceliť.

1. október 2018 Barcelona, Španielsko: Demonštranti za nezávislosť Katalánska držia v rukách hlasovacie schránky.Daniel Cole/AP/SITA1.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite