Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budeme akceptovať mäsiara Asada?

.marína Gálisová .matúš Dávid .svet .politika

Sýrsky režim cieli na poslednú baštu rebelov. Turci znervózneli, Američania toho z vedľajšej koľaje veľa nezmôžu. Dobytím Idlibu sa navyše utrpenie Sýrčanov neskončí a svet nebude bezpečnejší. Baššár al-Asad sa totiž musí Rusku aj Iránu zavďačiť za pomoc vo vojne.

Budeme akceptovať mäsiara Asada? GEORGE OURFALIAN/AFP/PROFIMEDIA 20. august 2018 Abu Duhur, provincia Idlib, Sýria: Ruskí a sýrski ozbrojenci hliadkujú pri plagátoch sýrskeho prezidenta Baššára al- Asada a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina.

mladý Sýrčan Hudhajfa al-Šahad sedí v dome v provincii Idlib, vidieckej oblasti na severozápade Sýrie. Z igelitovej tašky vyberá papierový pohár, z akého píjavajú deti počas narodeninovej párty. Dno pohára poprepichuje ihlou a dovnútra ukladá vo vrstvách gázu a rozdrvené drevené uhlie. Potom na pohár páskou pripevní igelitové vrecko a opatrne si ho natiahne na hlavu. Ústa aj nos strčí do pohára a zhlboka sa nadýchne. Podomácky vyrobená plynová maska, zdá sa, funguje. Ešte sa aj podobá na skutočnú verziu. „Naučil som sa to z videa na YouTube,“ hovorí reportérom agentúry AFP 27-ročný policajt a otec troch detí.

Tak ako ďalší civilisti v Idlibe, aj on sa pripravuje na najhoršie – útok chemickými zbraňami, ktoré by mohol opäť použiť ktokoľvek. Teroristi aj jednotky režimu. V poslednej bašte protivládnych rebelov, kde však prím nehrajú umiernení povstalci, ale džihádisti, sa schyľuje k mohutnej ofenzíve sýrskych vládnych síl. A tak treba improvizovať. Ľudia si robia zásoby jedla a hĺbia podzemné skrýše. Dúfajú, že zachránia svoje rodiny.

„Tu prilož ústa a tu nos,“ vysvetľuje otec dcére v predškolskom veku, keď jej cez hlavu naťahuje igelit s plastovým pohárom. „A dýchaj,“ hovorí Hudhajfa a trochu sa usmieva. Verí, že toto môže jeho deťom zachrániť život. Ten je iba v jeho rukách, lebo ani jedna z bojujúcich strán nemá plán, ktorý by osud civilistov kládol na prvé miesto. O prímerí už nemôže byť reč, zaznelo nedávno z Teheránu, kde sa stretli lídri Ruska, Turecka a Iránu. No nielen ich záujmy, ale aj snahy Saudskej Arábie, Kataru či USA sa v Sýrii už roky križujú.

hniezdo teroristov či civilistov?

Zúrivá ofenzíva Asadovej armády podporovanej Ruskom môže v Idlibe podľa predpovedí analytika Jana Daniela z pražského Ústavu medzinárodných vzťahov rozpútať obrovskú humanitárnu katastrofu. Idlib sa stal miestom, kam sýrsky prezident Baššár al-Asad roky „odkladal“ svojich odporcov z dobytých území prevažne na juhu Sýrie. V oblasti kontrolovanej vzbúrencami žijú dva až tri milióny ľudí. Väčšinu tvoria utečenci. Medzi opozičnými silami v Idlibe však operujú aj desaťtisíce bojovníkov vrátane radikálnych islamistov z Frontu an-Nusra (organizácia je dnes známa ako Džabhat Fatah aš-Šám) či ďalších teroristických skupín, ktoré sa hlásia k sieti al-Káida. Sú to sunnitskí džihádisti, s ktorými sa nedá vyjednávať.

„Irán si na utrpení Sýrčanov buduje vlastnú pozíciu v regióne aj schopnosť ohrozovať svet.“

„Riadia sa saláfizmom, zámerne budujú sklady zbraní v rodinných domoch a z civilistov si tak robia živé štíty,“ hovorí česká vojnová reportérka Markéta Kutilová, ktorá za posledné roky navštívila Sýriu niekoľkokrát. Vinu za rozmach teroristov v tejto časti Sýrie pripisuje Turecku, ktoré podporuje sunnitské povstalecké skupiny a využíva ich na vlastné ciele. „Turecký prezident Erdogan má expanzívne chúťky, platí sunnitských žoldnierov, dodáva im zbrane, lieky či potraviny,“ spomína Kutilová taktiku vlády v Ankare, bez ľahostajnosti ktorej by do Sýrie tak ľahko neprúdili ani tisícky džihádistov zo zahraničia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite