Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muž, ktorý preskočil Berlínsky múr

.marína Gálisová .svet

Pätnásteho augusta 1961 strážil 19-ročný východonemecký vojak na ulici, kde sa práve začal stavať Berlínsky múr. Ľudia zo západnej strany naňho zakričali: „Poď k nám!“ Neďaleko nich zastalo policajné auto. Mladík sa rozbehol.

Muž, ktorý preskočil Berlínsky múr Markus Schreiber/AP Photo/SITA Pri pokuse utiecť z východného Berlína zahynulo najmenej 140 ľudí.

berlínsky múr sa  vtedy staval len tretí deň. Ale medzi ľuďmi sa už veľmi dobre vedelo, aká je to stavba. Východonemecké vedenie bolo spolu s tým sovietskym – ktoré v skutočnosti ťahalo vo východnom Nemecku za všetky nitky – pevne rozhodnuté, že múr musí rozseknúť Berlín na dve časti. Na východnú, komunistickú, a západnú. Múr mal vyriešiť pálčivý problém východného Berlína: že z neho ľudia odchádzali do západného. Východonemecký vojak, ktorého poslali strážiť stavbu, sa volal Conrad Schumann. Keď zo západnej časti mesta, spoza miesta, kde sa múr staval, kričali ľudia, aby prebehol k nim, nezaváhal.

V uniforme s prilbou, tak ako bol, sa jednoducho rozbehol. A preskočil múr. Teda to, čo z neho po troch dňoch budovania stálo – v zásade len pás poskrúcaného ostnatého drôtu. Cestou Conrad ešte odhodil sovietsky samopal špagin – PPŠ-41. Za múrom naskočil do policajného auta s hliadkou, ktoré tam naňho čakalo, auto naštartovalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite