Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliani klamú a chvália sa predčasne. Stredomorie je čoraz väčším cintorínom migrantov

.matúš Dávid .svet

Naša prísna migračná politika žne úspechy, vyhlásil taliansky premiér. V rovnakom čase viaceré vplyvné organizácie zverejnili údaje, podľa ktorých na mori umiera čoraz viac ľudí. Migrantov pritom do Európy prichádza stále menej. Kde je teda problém?

Taliani klamú a chvália sa predčasne. Stredomorie je čoraz väčším cintorínom migrantov Olmo Calvo/AP/SITA 4. júl 2018 Španielsko: Migranti na palube pomocnej lode Open Arms zo španielskej mimovládnej organizácie Proactiva Open Arms. Loď sa približuje k prístavu v Barcelone.

populisti z Ríma, ktorí sú pri moci len niečo vyše dva mesiace, vyslali do sveta ďalšie odvážne vyhlásenie. Vraj vďaka ich novej migračnej politike už „Stredozemné more nie je cintorínom bezmenných migrantov“. Vyhlásil to na tlačovej konferencii taliansky premiér Giuseppe Conte. Podľa jeho slov počet migrantov prichádzajúcich do krajiny v poslednom období poklesol o zhruba osemdesiatpäť percent oproti porovnateľnému obdobiu predchádzajúceho roka. V tomto má muž, ktorý nechal uzavrieť prístavy pre lode humanitárnych organizácií s migrantmi zachránenými v Stredozemnom mori, dozaista pravdu. Ako šéf talianskej vlády však zavádza, keď tvrdí, že sa na mori už vo veľkom neumiera. Aj keď počet utečencov, ktorí sa za posledné mesiace pokúsili preplaviť do Európy klesol, obetí tejto nebezpečnej cesty pribudlo. Dokazujú to najnovšie údaje Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) aj zistenia medzinárodnej organizácie Amnesty International. Na aké čísla taliansky premiér Conte vo svojom prejave zabudol?

16. júl 2018 Taliansko: Migranti čakajú na vylodenie z lode Frontex Protector v prístave Pozzallo v skorých ranných hodinách.Francesco Ruta/AP/SITA16. júl 2018 Taliansko: Migranti čakajú na vylodenie z lode Frontex Protector v prístave Pozzallo v skorých ranných hodinách.

utečenci sa v mori topia ďalej

Od začiatku tohto kalendárneho roka zahynulo v Stredozemnom mori, pri pokuse dostať sa do Európy, podľa informácií Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) spolu 1514 migrantov, z toho 721 v júni a júli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite