Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme priatelia Ukrajiny?

.marína Gálisová .svet

Na Ukrajine stále zúri vojna, ktorá vypukla, lebo tento štát chce patriť do západných štruktúr a Rusko mu toto rozhodnutie nemieni tolerovať. Slovensko stojí v tomto spore oficiálne na strane Ukrajiny – alebo nie?

Sme priatelia Ukrajiny? ANDREY STENIN/SPUTNIK/PROFIMEDIA 22. január 2014 Kyjev, Ukrajina: Proeurópski demonštranti pri barikáde z vyhorených vozidiel na ulici Groshevského.

v skutočnosti Slovensko vo vzťahu k Ukrajine škodlivo lavíruje. Priateľský postoj voči Ukrajine, našťastie, potvrdzujú kroky prezidenta Andreja Kisku, ktorý dáva najavo, že pre Slovensko je dôležité, aby bola Ukrajina slobodný, suverénny, celistvý  štát. To je politika, o ktorú sa dá aj v dnešnej dobe hybridných hrozieb oprieť. Ale jej protipólom je absurdné rusofilstvo niektorých členov vlády a  parlamentu.

Veľmi škodia aktivity predsedu parlamentu Andreja Danka, pre ktorého je dôležitejšie udržiavať dobré vzťahy s Ruskom – aj s nedemokratickým a imperialistickým – než uznať realitu. Toto leto nám urobila hanbu skupina poslancov, ktorí sa chystajú vyraziť na anektovaný Krym – vraj tam posúdia rešpektovanie ľudských práv. Nedbajú, že to ukrajinská strana považuje za provokáciu, ani že Krym je súčasťou Ukrajiny. Jeden z týchto poslancov, Peter Marček, dokonca v rozpore s faktmi prehlasuje, že Krym bol odjakživa ruský. Na slovenskom území si zároveň bašuje skupina ruských radikálov, známych ako Noční vlci, ktorých na územie Poľska ani len nepustia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite