Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko posilní hranicu s Bieloruskom aj Ruskom

.sita .svet

Poľsko chce vybudovať líniu obranných bunkrov, zákopov a priekop aj pozdĺž hranice s ruskou exklávou Kaliningrad.

Poľsko posilní hranicu s Bieloruskom aj Ruskom SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz

poľsko posilňuje kovovú bariéru na jeho hranici s Bieloruskom, aby odradilo nelegálnu migráciu, a chystá sa posilniť aj svoju hranicu s Ruskom. Minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz vo štvrtok povedal, že zvýšená prítomnosť poľských aj spojeneckých síl v regióne tiež pomáha s posilnením východnej hranice Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO).

„Opravujeme bariéru na poľsko-bieloruskej hranici, posilňujeme túto bariéru, sú tu vojenské tábory..., ktoré podporujú Pohraničnú stráž a výdavky na tieto účely sú najvyššie v histórii,“ povedal minister súkromnému rádiu Zet. Kosiniak-Kamysz sa tiež vyslovil za to, aby Poľsko vybudovalo líniu obranných bunkrov, zákopov a priekop pozdĺž tejto hranice aj hranice s ruskou exklávou Kaliningrad. Tieto kroky už podnikli štáty v Pobaltí.

Minister naznačil, že bariéra na hraniciach je vnímaná aj ako opatrenie širšej obrany počas ruskej vojny na Ukrajine, ktorá tiež susedí s Poľskom.

Poľsko tvrdí, že masívna vlna nelegálnej migrácie z Bieloruska, najmä v roku 2022, bola riadená Minskom a Ruskom s cieľom destabilizovať Poľsko a celú EÚ. Do značnej miery ho obmedzila kovová bariéra, ktorú Poľsko dokončilo minulý rok, no niektoré nelegálne prechody pokračujú.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite