Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .svet

Súhlas s návrhom vyjadril politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja, uviedlo palestínske hnutie vo vyhlásení. Izrael sa vyjadril, že Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Tel Aviv neprijateľný.

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov

palestínske hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy.

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, pripomína AP.

Detaily návrhu dohody o prímerí bezprostredne neboli zverejnené. Predstavitelia Egypta a Hamasu však v uplynulých dňoch uviedli, že prímerie by sa uskutočnilo v niekoľkých etapách a počas nich by Hamas prepustil rukojemníkov zajatých počas vlaňajšieho útoku na Izrael výmenou za stiahnutie izraelských vojsk z Gazy.

Hamas súhlasil s návrhom na prímerie v Pásme Gazy po tom, ako izraelská armáda v pondelok ráno vyzvala desaťtisíce Palestínčanov v meste Rafah, aby sa dočasne presunuli do Izraelom vyhlásenej rozšírenej humanitárnej zóny. Médiá to označili za možnú prípravu na dlho očakávanú inváziu do Rafahu, ktorý Izrael považuje za poslednú baštu hnutia Hamas.

Správa o súhlase Hamasu s návrhom na prímerie vyvolala v Rafahu radosť ľudí na uliciach.

vysvetlenie Martina Mojžiša

S teroristami sa nevyjednáva. Teda, okrem prípadov, keď sa s nimi vyjednáva – lebo sa musí. Izrael nemôže nechať rukojemníkov v rukách Hamasu a nepokúsiť sa využiť každú možnosť na ich oslobodenie. To od začiatku bolo a stále je základným cieľom, ktorému treba do istej miery podriadiť aj snahy o dosiahnutie druhého základného cieľa, a tým je koniec Hamasu.

Na druhej strane, ak Hamas súhlasí s nejakými návrhmi, vôbec to nemusí znamenať súhlas. Za každým vyhlásením týchto teroristov treba hľadať v prvom rade úskok. Ale aj ten pokus o úskok je dobrou správou. V dnešnej situácii to môže znamenať, že Izraelu sa naozaj podarilo pritlačiť Hamas k múru. Ak je situácia teroristov taká kritická, že za trochu času sú prípadne ochotní platiť prepustením rukojemníkov, treba to využiť. A potom treba dokončiť to, čo sa začalo. Hamas musí byť zničený. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite