Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na inaugurácii ruského prezidenta Slovensko zastúpi chargé d'affaires – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .svet

Putin znovu zloží prezidentský sľub 7. mája v Kremli. Prezidentský úrad prevezme piatykrát.

Na inaugurácii ruského prezidenta Slovensko zastúpi chargé d'affaires – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

na utorkovej (7. 5.) inaugurácii prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina bude Slovenskú republiku zastupovať chargé d'affaires. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Slovenská republika si uvedomuje zložitosť situácie, ale napriek tomu je proti vytváraniu novej železnej opony a takýto postoj potvrdzujú aj tie európske krajiny, ktoré na inauguráciu posielajú svojich diplomatických zástupcov,“ uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Vladimir Putin je lžiprezident – to nie je metafora, to je fakt. Jeho prezidentský úrad vzišiel z neférových volieb, z ktorých bola vylúčená opozícia, a v krajine, kde sú predstavitelia opozície väznení a zabíjaní. Už z úcty k obeti Alexeja Navaľného, zabitého krátko pred týmito lživoľbami, by sa na inaugurácii lžiprezidenta nemali civilizované demokracie zúčastniť. A kým štáty ako Kanada, Veľká Británia, Litva, Lotyšsko, Česko a Estónsko na inaugurácii naozaj prítomné nebudú, za čo im patrí vďaka, Slovensko tam pošle svojho chargé d´affaires, vysokého predstaviteľa Slovenskej republiky – za čo patrí ministerstvu zahraničných vecí hanba. Toto rozhodnutie dokazuje, že  Slovensko sa od parlamentných volieb opakovane pokúša zotrvávať vo veľmi zraniteľnej pozícii: rozkročené na hranici medzi Západom a Východom. Tieto tektonické platne sa však od seba vzďaľujú – dôkazom je aj Putinovo oznámenie jadrových vojenských cvičení. A tomu, kto sa rozkračuje nad nimi, reálne hrozí, že ho tieto sily roztrhnú. Ani to nie je metafora, ale fakt.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite