Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel: Česko pripravuje bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou

.tasr .svet

Prvou krajinou, ktorá s Kyjevom takúto dohodu uzavrela, bola Veľká Británia.

Pavel: Česko pripravuje bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

česko pripravuje bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou a uzavretá by mohla byť v máji alebo v júni. Po skončení samitu Trojmoria v Litve to povedal český prezident Petr Pavel, ktorý sa pred začiatkom rokovania stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje spravodajkyňa TASR.

Pavel vysvetlil, že Kyjev má záujem na tom, aby čo najskôr dostal prísľub členstva v NATO. Keďže je to ale v aktuálnej situácii predčasné, štáty, ktoré majú vôľu s Ukrajinou bližšie spolupracovať a poskytnúť jej bezpečnostné záruky, s ňou uzatvárajú bilaterálne bezpečnostné dohody.

„ČR s Ukrajinou túto bilaterálnu dohodu práve teraz dohaduje, takže o konkrétnych veciach je predčasné hovoriť, ale je možné očakávať, že niekedy v máji alebo v júni by dohoda mohla byť uzavretá,“ avizoval prezident. 

Prvou krajinou, ktorá s Kyjevom takúto dohodu uzavrela, bola Veľká Británia, odvtedy podľa Pavla pribudlo ďalších sedem štátov. Obsah dohody bude pre každú krajinu podľa neho trochu odlišný. 

„Bude to možno o dodávkach materiálu, o pomoci, ktorá je nemateriálna – ako napríklad podpora so spravodajskými informáciami, prípadne s technológiami, môže to byť aj spolupráca v obrannom priemysle, ale aj prenos niektorej výroby na ukrajinské územie,“ načrtol možný obsah dokumentu český prezident.

Dodal, že Zelenskyj ho na schôdzke informoval o najaktuálnejších potrebách ukrajinskej armády. Týkajú sa munície, protivzdušnej obrany a prostriedkov na zaistenie chodu energetickej siete ako sú generátory, transformátory či kogeneračné jednotky.

„Prezident Zelenskyj zdôraznil, že potrebujú predovšetkým muníciu s kalibrom 155 mm a z ohľadu počtu – čím viac, tým lepšie. To je tiež našou snahou,“ povedal Pavel. ČR už vo svete podľa neho identifikovala viac než milión kusov munície, ktorú by na Ukrajinu mohla v prípade vyriešenia dostatku financií poslať. Doplnil, že podobnú iniciatívu vyvíja aj Estónsko, Veľká Británia či Francúzsko. 

Ukrajina v lete podľa jeho slov očakáva ruskú ofenzívu. „Na to, aby ju mohli udržať, prípadne zastaviť, samozrejme potrebujú predovšetkým dostatok delostreleckej munície. Cieľom je dostať ju na Ukrajinu v čo najväčšom počte v čo najkratšom čase. Odkiaľ bude a ktorá krajina to zaistí, to už je pre Ukrajinu úplne druhotné,“ doplnil.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite