Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas povedal vyjednávačom, že nemá 40 rukojemníkov potrebných na dohodu o prímerí

.tasr .svet

Aj podľa CNN je rukojemníkov, ktorí spĺňajú kritériá, menej ako 40.

Hamas povedal vyjednávačom, že nemá 40 rukojemníkov potrebných na dohodu o prímerí sita/AP Photo/Abdel Kareem Hana

palestínske militantné hnutie Hamas naznačilo, že nie je v súčasnosti schopné identifikovať a vyhľadať 40 izraelských rukojemníkov potrebných pre prvú fázu navrhovanej dohody o prímerí. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa a zdroj oboznámený s rokovaniami.

Rámec predložený vyjednávačmi navrhuje šesťtýždňovú prestávku v bojoch, počas ktorej by Hamas prepustil 40 rukojemníkov vrátane všetkých žien, chorých a starých ľudí. Výmenou za nich by z izraelských väzení prepustili stovky palestínskych väzňov.

Hamas však medzinárodným mediátorom povedal, že nemá 40 žijúcich rukojemníkov, ktorí by spĺňali kritéria na prepustenie, uviedli spomenuté zdroje. Neschopnosť alebo neochota Hamasu povedať Izraelu, ktorí rukojemníci budú prepustení živí, je hlavnou prekážkou, dodal druhý zdroj. CNN poukazuje na to, že jej záznamy o stave rukojemníkov tiež naznačujú, že je menej ako 40 žijúcich rukojemníkov spĺňajúcich navrhnuté kritériá.

Keďže Hamas zjavne nemá 40 rukojemníkov v navrhovaných kategóriách, Izrael sa snaží dosiahnuť, aby militanti vyplnili medzery mladšími mužmi v zajatí vrátane vojakov, uviedol izraelský predstaviteľ.

Predpokladá sa, že väčšina z takmer 100 rukojemníkov, ktorí zostali nažive, sú mužskí príslušníci izraelskej armády alebo muži vo veku vojenskej zálohy. Očakáva sa, že Hamas sa ich v neskorších fázach pokúsi využiť na vyjednanie výraznejších ústupkov vrátane väčšieho počtu väzňov na vysokej úrovni a trvalého ukončenia vojny.

Predpokladá sa, že viac ako 250 rukojemníkov zajatých alebo zabitých 7. októbra pri útoku militantov na Izrael, ktorý vyvolal terajšiu vojnu, bolo rozdelených medzi rôznych členov a frakcie Hamasu, ako aj iných militantných skupín, gangov a dokonca niektorých rodín. Kancelária izraelského premiéra v stredu uviedla, že zo 129 rukojemníkov v súčasnosti zadržiavaných po útoku je 33 mŕtvych.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite