Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko vyslalo do Litvy prvých vojakov, Kremeľ pred týmito krokmi varuje – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .svet

Nemecký minister obrany Boris Pistorius označil začiatok ich misie v tejto pobaltskej krajine za kľúčový krok na zlepšenie spôsobilostí Aliancie, ako aj „dôležitý deň pre Bundeswehr“.

Nemecko vyslalo do Litvy prvých vojakov, Kremeľ pred týmito krokmi varuje – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

nemecko vyslalo v pondelok do Litvy prvú skupinu zhruba 20 vojakov, ktorí tam majú natrvalo posilniť východné krídlo NATO. „Je to po prvýkrát, čo sme takúto jednotku trvalo umiestnili mimo územia Nemecka,“ povedal v pondelok Pistorius v Berlíne na rozlúčkovej ceremónii, ktorá predchádzala vyslaniu vojakov. 

Prvá skupina pozostáva približne z 20 vojakov, ktorí majú vytvoriť možnosti na neskoršie nasedenie väčšieho počtu, tzv. brigády. Do konca aktuálneho roka by ich v tejto pobaltskej krajine malo pôsobiť 150, pričom v nadchádzajúcich rokoch až tisícky.

„Viem, že nás čaká ešte veľa práce, a to aj priamo na mieste. Infraštruktúra musí byť v poriadku, musia tam byť kasárne, ubytovanie,“ povedal Pistorius. „Na litovskej strane treba ešte veľa urobiť... Spravíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme brigádu vybavili tak, ako je potrebné ju vybaviť od začiatku,“ povedal vojakom. 

Brigáda sa má volať Panzerbrigade 45. Plne funkčná by mala byť do roku 2027, pričom má pozostávať z trvalo nasadených zhruba 4800 vojakov a približne 200 civilných príslušníkov nemeckých ozbrojených síl s rodinami. 

Kremeľ varuje pred nemeckou vojenskou prítomnosťou v Litve. Ako referuje web news.sky.com, povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

vysvetlenie Martina Mojžiša

Dvadsať nemeckých vojakov v Litve znamená veľmi málo – varovanie Peskova, Kremľa či Putina pred týmto málom neznamená vôbec nič. Je to len povinný rituálny tanček v reakcii na drobný symbolický krok. V skutočnosti svet nepotrebuje od Nemecka máličko vojakov v Litve, ale veľa rakiet dlhého doletu na Ukrajine. Obrana Litvy, obrana Lotyšska a Estónska, obrana Poľska aj Fínska, obrana celého NATO sa začína na Ukrajine. A tam momentálne nemá Peskov príliš veľa dôvodov na extrémnu nespokojnosť s nemeckým prístupom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite