Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manželia Navaľní získali Cenu za slobodu médií

.tasr .svet

Navaľnyj (posmrtne) a jeho vdova dostanú ocenenie za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku.

Manželia Navaľní získali Cenu za slobodu médií SITA/AP Photo/Paul White

ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julija boli nominovaní na nemeckú Cenu za slobodu médií. Cena im bude odovzdaná na summite mienkotvorných predstaviteľov Nemecka, ktorý sa uskutoční 17. – 19. apríla pri jazere Tegernsee.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), cenu prevezme Julija Navaľná. Slávnostný prejav počas odovzdávania cien prednesie predseda Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Friedrich Merz.

V odôvodnení nominácie sa uvádza: „Sú to tváre lepšieho, nového, slobodného a demokratického Ruska. Sú to hrdinovia odporu našej doby, ktorí sú pripravení obetovať svoje životy za zlepšenie nášho sveta.“

Organizátorom každoročného politického a ekonomického summitu pomenovanom po nemeckom politikovi Ludwigovi Erhardovi je Weimer Media Group (WMG). 

Cenu Media Freedom Prize založili vydavatelia skupiny Christiane Goetz-Weimerová a Wolfram Weimer. Ocenenie sa udeľuje osobnostiam verejného života, ktoré sa mimoriadne angažovali v boji za slobodu názoru, politický dialóg a demokraciu. 

V roku 2023 sa nositeľom tejto ceny stal ruský opozičný politik Garry Kasparov. Predtým ju získal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i sovietsky exprezident Michail Gorbačov.

Popri odovzdávaní ceny je každoročne jednou z dôležitých udalostí summitu diskusná „aréna“ lídrov politických strán v Nemecku.

Tento rok na podujatie zámerne nepozývajú zástupcov pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), strany Ľavica a novovzniknutej Aliancie Sahry Wagenknechtovej (BSW). Organizátori summitu v súvislosti s tým objasnili, že neposkytujú priestor pre extrémistov, nepriateľov demokracie a odporcov Európskej únie.

Alexej Navaľnyj podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Podľa úmrtného listu zomrel prirodzenou smrťou. Navaľného priaznivci sú však presvedčení o tom, že bol zavraždený. Počas svojho väznenia strávil viac ako 300 dní v trestnej samotke.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite