Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína uskutočňuje vojenské cvičenie v Juhočínskom mori

.tasr .svet

Ide o odpoveď na spoločné cvičenie Filipín, Spojených štátov, Japonska a Austrálie.

Čína uskutočňuje vojenské cvičenie v Juhočínskom mori sita/AP Photo/Joeal Calupitan

čína bude v nedeľu vykonávať vojenské „bojové hliadky“ v spornom Juhočínskom mori, uvádza sa vo vyhlásení armády v rovnaký deň, ako sa uskutočňuje spoločné cvičenie Filipín, Spojených štátov, Japonska a Austrálie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Veliteľstvo Južnej oblasti Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády organizuje 7. apríla spoločné námorné a letecké bojové hliadky v Juhočínskom mori,“ uvádza sa vo vyhlásení Pekingu. „Všetky vojenské aktivity, ktoré narúšajú situáciu v Juhočínskom mori a vytvárajú napätie, už máme pod kontrolou,“ dodal Peking. Podľa AFP ide o zjavnú narážku na ďalšie cvičenie, ktoré sa koná v týchto vodách.

Oznámenie prišlo deň po tom, ako šéfovia obrany štyroch krajín vrátane Filipín, ktoré v uplynulom čase viedli s Pekingom niekoľko námorných sporov, uviedli, že v nedeľu uskutočnia v tejto oblasti spoločné cvičenie. Ďalšie podrobnosti o čínskych vojenských aktivitách na tejto vodnej trase neboli oznámené.

Manévre sa konajú niekoľko dní pred plánovaným prvým trojstranným samitom amerického prezidenta Joea Bidena s lídrami Filipín a Japonska. Najvyšší predstavitelia USA opakovane vyhlásili, že Spojené štáty sú odhodlané brániť Filipíny pred ozbrojeným útokom v Juhočínskom mori, čo vyvoláva znepokojenie Pekingu.

Čína si nárokuje územnú zvrchovanosť nad takmer celým Juhočínskym morom a v uplynulých rokoch je v danom regióne čoraz asertívnejšia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite