Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov

.tasr .svet

Medzinárodný deň Rómov si Európania pripomínajú 8. apríla.

Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

skupiny Gipsy Wolves a detský folklórny súbor Amare čerchenora z belgického mesta Gent v sobotu v Bruseli reprezentovali Slovensko na kultúrnom podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Pre TASR to uviedol generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

Michalec pripomenul, že podujatie na Place de la Bourse sa konalo z iniciatívy Bruselskej rady pre kultúrnu rozmanitosť a vedenie mesta Brusel ho organizovalo  v spolupráci s mimovládnou organizáciou Arthis, belgicko-rumunský kultúrny dom. 

„Brusel chce takto demonštrovať svoju solidaritu a záväzok súvisiaci s požiadavkami Rómov na spravodlivú a nediskriminačnú emancipáciu,“ vysvetlil Michalec. Dodal, že pozvanie slovenskú rómsku komunitu veľmi potešilo. 

„Sme hrdí, že v hlavnom meste Európy budeme môcť reprezentovať rómsku kultúru zo Slovenska,“ uviedol Martin Balogh, krajanský aktivista a organizátor kultúrneho diania v belgickom meste Gent. 

Michalec, ktorého úlohou je mapovať krajanské aktivity Slovákov v Belgicku a Luxembursku, pre TASR spresnil, že mnohé aktivity slovenských Rómov v Gente sú pozitívne a príkladné  a podľa jeho slov prispievajú k búraniu mýtov a predsudkov, ktoré sa spájajú s rómskou komunitou.

„V Gente žije najpočetnejšia komunita občanov Slovenska v Belgickom kráľovstve. Slovenskí Rómovia z Gentu sa každoročne aktívne zapájajú do organizácie tamojšieho festivalu pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Aj tento rok sa uskutoční v kultúrnom centre De Centrale Gent,“ upotornil.

Medzinárodný deň Rómov si Európania pripomínajú 8. apríla. V tento deň bola v roku 1971 v Londýne založená Medzinárodná rómska únia a rómska komunita dostala vlastnú hymnu a vlajku. Zelená farba symbolizuje zem a prírodu, modrá farba oblohu, červené koleso odkazuje na indický pôvod Rómov a symbolicky na cestu, ktorú majú za sebou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite