Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron odsúdil zastrašujúce vyjadrenia Ruska

.tasr .svet

Francúzsky prezident nevylúčil ani možný ruský zásah do olympiády.

Macron odsúdil zastrašujúce vyjadrenia Ruska sita/Gonzalo Fuentes/Pool via AP

francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok odsúdil čudné a zastrašujúce vyjadrenia Ruska v telefonáte medzi francúzskym a ruským ministrom obrany. Takisto vyjadril presvedčenie, že Rusko sa zlovestne zameriava na olympijské hry v Paríži, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu a jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu v stredu telefonicky diskutovali o útoku na koncertnú sálu pri Moskve, ku ktorému sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Išlo o ich prvý kontakt od októbra 2022.

Šojgu počas telefonátu vyjadril presvedčenie, že francúzske tajné služby sa na útoku na koncertnú halu nepodieľali, píše AFP s odvolaním sa na prepis rozhovoru. „Vyjadrenia ruskej strany boli čudné a zastrašujúce,“ povedal Macron pre médiá. Akékoľvek tvrdenia o francúzskej účasti označil za smiešne.

Francúzsko podľa Macrona udržiava spojenie s Ruskom, pretože Paríž má užitočné informácie o pôvode a organizovaní útoku, pri ktorom prišlo o život najmenej 144 osôb. Podrobnosti neposkytol.

Paríž poprel ruské vyjadrenie, že Šojgu a Lecornu diskutovali o možných mierových rozhovoroch o konflikte na Ukrajine. Macron tiež vyjadril presvedčenie, že Rusko sa môže pokúsiť zlovestne zasiahnuť do letných olympijských hier v Paríži.

„Nemám žiadne pochybnosti, a to ani v informačnom priestore,“ odpovedal na otázku médií, či sa Rusko zameria na hry, ktoré sa začnú 26. júla. „Každý deň šíria myšlienku, že nemôžeme urobiť to alebo ono, že existuje riziko.“

Francúzsko podľa nedávnych vyjadrení Lecornua zmobilizuje na olympiádu 18.000 francúzskych vojakov, z nich 3000 bude zodpovedných za letecký dohľad. Vojenskú pomoc mu prisľúbili aj ďalšie krajiny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite