Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojenských pozorovateľov OSN zranil výbuch na juhu Libanonu

.tasr .svet

Útoky vyvolali obavy z rozpútania širšieho regionálneho konfliktu.

Vojenských pozorovateľov OSN zranil výbuch na juhu Libanonu sita/AP Photo/Mohammed Zaatari

traja vojenskí pozorovatelia Organizácie Spojených národov a ich tlmočník boli v sobotu zranení pri výbuchu počas hliadkovanie na južnej libanonskej hranici. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

Vojenskí pozorovatelia sú súčasťou pozorovacej misie  OSN pre dohľad nad prímerím v južnom Libanone - UNIFIL. Libanonské médiá s odvolaním sa na bezpečnostných predstaviteľov uviedli, že na ich auto zaútočil izraelský dron. Izraelská armáda (IDF) na sociálnej sieti X uviedla: „Na rozdiel od správ (médií), IDF dnes ráno nezaútočila na vozidlo UNIFIL v oblasti Rmeish.“  

V sobotu vzrástol počet obetí izraelských leteckých útokov na Sýriu na 52, vrátane 38 vládnych vojakov a siedmich členov libanonského hnutia Hizballáh. 

Piatkové útoky vyvolali obavy z rozpútania širšieho regionálneho konfliktu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Británii sa útoky zamerali na „raketový sklad libanonského Hizballáhu“ pri letisku Aleppo na severe Sýrie.

Izrael sa pokúša oslabiť sily podporované Iránom v Sýrii, kde Hizballáh od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 podporuje vládu.

Vzájomné ostreľovanie sa zintenzívnilo po 7. októbri, keď izraelská vojna zaútočili proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite