Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Budapešti sa konal protest proti rozsiahlej korupcii vo vláde

.sita .svet

Stalo sa tak po tom, čo bývalý manžel niekdajšej ministerky spravodlivosti Péter Magyar zverejnil nahrávku, ktorá podľa neho dokazuje, že sa vysokopostavení predstavitelia spojili, aby zakryli korupciu.

V Budapešti sa konal protest proti rozsiahlej korupcii vo vláde SITA/AP Photo/Denes Erdos

magyar na sociálnych platformách Facebook a YouTube v utorok zverejnil nahrávku, na ktorej počuť hlas patriaci zjavne jeho exmanželke, bývalej ministerke spravodlivosti Judit Vargovej, ako opisuje, ako ďalší vládni predstavitelia nechali odstrániť dôkazy zo súdnych záznamov a zakrývali ich rolu v korupčných obchodných transakciách. Tiež v nahrávke, ktorá podľa Magyara vznikla počas rozhovoru v ich byte, hovorí o tom, že naznačili prokurátorom, čo by mali odstrániť, a že jedného z jej štátnych tajomníkov upozornili vysokopostavení predstavitelia, že ho vyšetrujú pre korupciu.

Nahrávku Magyar odovzdal Mestskej prokuratúre v Budapešti, aby ju použila ako dôkaz. Po tom, čo na prokuratúre strávil takmer štyri hodiny, novinárom povedal, že údajná manipulácia s dôkazmi je dôvod na odstúpenie Orbánovej vlády, a vyzval na spomenutý spontánny protest ešte počas dňa.

Vargová v reakcii na nahrávku na Facebooku zverejnila príspevok, v ktorom obvinila Magyara z domáceho násilia počas manželstva. Tiež vyhlásila, že dané vyjadrenia urobila pod nátlakom, ale nepoprela, že na nahrávke je počuť ju. Politička odstúpila z postu ministerky spravodlivosti pre skorší škandál, keď bývalá prezidentka udelila milosť mužovi uväznenému za krytie sexuálneho zneužívania detí riaditeľom štátneho sirotinca. Magyar jej tvrdenia neskôr poprel.

Magyar býval popredný, ale menej známy, člen politického okruhu okolo Orbána. Vo februári sa však dostal do väčšieho povedomia, keď poskytol rozhovor populárnemu kanálu na YouTube Partizán a obvinil v ňom Orbánovu vládu z rozsiahlej korupcie a využívania hanlivej kampane na zdiskreditovanie oponentov. Vo svojich nedávnych verejných vystúpeniach sa Magyar zameral najmä na Antala Rogána, blízkeho spojenca Orbána, ktorý je zodpovedný za komunikáciu vlády, ako aj za tajné služby krajiny. Zverejnená nahrávka má ukázať, že Rogán viedol úsilie o zmenu dôkazov.

Vláda skritizovala Magyara ako oportunistu, ktorý si snaží vybudovať novú kariéru po rozvode s Vargovou a strate pozícií v niekoľkých štátnych spoločnostiach.

Ako však konštatuje agentúra AP, jeho vzostup Orbánovi znásobil politické problémy, ktoré zahŕňajú rezignáciu členov jeho vlády a bolestivú hospodársku krízu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite