Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden aj Trump zvíťazili v prezidentských primárkach v štáte Louisiana

.tasr .svet

Primárky v Louisiane sa konajú takmer štyri roky po tom, ako tento štát ako prvý odložil svoje primárky pre covidovú pandémiu.

Biden aj Trump zvíťazili v prezidentských primárkach v štáte Louisiana SITA/AP Photo, File

americký prezident Joe Biden a bývalý prezident USA Donald Trump zvíťazili v sobotňajších primárkach v štáte Louisiana a získali ďalších delegátov po tom, ako už získali nominácie svojich strán.

Biden sa zúčastnil aj na demokratických primárkach v štáte Missouri, ktorých výsledky by mali byť zverejnené až na budúci týždeň, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AP.

Žiadne z týchto primárok sa neniesli v napätej atmosfére, keďže Biden i Trump už svojich hlavných konkurentov porazili. Primárky sú však stále pozorne sledované zasvätenými osobami z dôvodu volebnej účasti a známok protestných voličov.

Niektorí liberáli vyjadrujú svoj hnev nad vojnou Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas po útoku tejto skupiny zo 7. októbra 2023. Od začiatku odvetnej izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy zahynulo už vyše 30.000 ľudí.

Protestné hnutie, ktoré začali arabské komunity v štáte Michigan, sa rozšírilo do niekoľkých ďalších amerických štátov.

Trump je dominantnou osobnosťou republikánov a získal už tretiu nomináciu za sebou. Čelí však nesúhlasu ľudí, ktorí sa obávajú právnych problémov, ktoré mu hrozia, alebo kritizujú jeho pôsobenie v Bielom dome, ktoré sa skončilo krátko po vzbure 6. januára 2021. Vzburu zorganizovali jeho priaznivci na základe Trumpových lživých teórií o volebných podvodoch.

Sobotňajšie primárky boli prvým straníckym prezidentským súbojom Demokratickej strany v Missouri od augusta 2022, keď vstúpil do platnosti nový zákon. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite