Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ vyhlásil, že Rusko je na Ukrajine vo vojnovom stave — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

Ide o veľkú zmenu rétoriky, keď doteraz Moskva hovorila vždy iba o špeciálnej vojenskej operácii. Správu komentuje Eugen Korda.

Kremeľ vyhlásil, že Rusko je na Ukrajine vo vojnovom stave — čo to znamená podľa Eugena Kordu sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

rusko je na Ukrajine vo „vojnovom stave“, vyhlásil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Správu priniesla agentúra AFP a označila to za veľkú zmenu v oficiálnom jazyku Moskvy. Vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky, doteraz označovala ako „špeciálnu vojenskú operáciu“, píše TASR.

„Sme vo vojnovom stave. Áno, začalo to ako špeciálna vojenská operácia, ale len čo sa tam vytvorila táto skupina, keď sa kolektívny Západ stal účastníkom na strane Ukrajiny, sa to pre nás už stalo vojnou,“ uviedol Peskov v rozhovore pre prokremeľský denník.

Rusko spustilo inváziu na susednú Ukrajinu 24. februára 2022. Kremeľ od jej začiatku uprednostňoval výraz „špeciálna vojenská operácia“. Cenzorský úrad Roskomnadzor v roku 2022 prikázal ruským médiám vymazať a nepoužívať  správy obsahujúce zakázané slová ako vojna či invázia, inak by riskovali pokutu či zablokovanie. 

vysvetlenie Eugena Kordu:

Putin nechával zatvárať ľudí len za to, že to, čo on nazval Špeciálnou vojenskou operáciou, oni nazývali pravým menom - vojna. Jeho hlásna trúba Peskov, ktorá sedí bezpečne schovaná v teple za kremeľskými múrmi, dnes konečne povedala pravdu a oznámila, že je tu plnohodnotná vojna. Vraj sme za to zodpovední my, ktorí sme sa rozhodli Ukrajine pomáhať, teda EÚ, Veľká Británia,USA, Kanada, Austrália a mnoho iných demokratických štátov. Teraz by vo svetle tohto priznania skutočného vojnového stavu bolo fajn, keby „fejkový“ ruský prezident vyhlásil všeobecnú amnestiu pre všetkých, ktorých poslal do väzenia, či im nechal zaplatiť vysoké pokuty. Toho sa však jeho zotročení spoluobčania tak rýchlo nedočkajú. To, čo ich pod vedením tohto „lžiprezidenta“ čaká, sú potoky krvi, náhrobné kamene, strata prestíže, znižovanie životnej úrovne a všeobecné opovrhovanie. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite