Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský súd zamietol žalobu matky Alexeja Navaľného

.tasr .svet

Súd sa matkinou žalobou odmietol zaoberať s argumentom, že takúto sťažnosť by mohol podať len samotný Navaľnyj.

Ruský súd zamietol žalobu matky Alexeja Navaľného sita/AP Photo

ruský súd zamietol žalobu matky zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného, v ktorej tvrdila, že jej syn nedostával vo väzení náležitú zdravotnú starostlivosť. Informovali o tom vo štvrtok spolupracovníci Navaľného, ktorý zomrel vo februári v trestaneckom tábore za polárnym kruhom, uvádza agentúra AP. 

Navaľného matka svoju žalobu predložila súdu v meste Labytnangi, ktoré leží neďaleko trestaneckej kolónie, kde Navaľnyj 16. februára zomrel. Súd sa však matkinou žalobou odmietol zaoberať s argumentom, že takúto sťažnosť by mohol podať len samotný Navaľnyj. 

„Alexej sa mnohokrát sťažoval, že mu v (rôznych) kolóniách neposkytujú zdravotnú starostlivosť. Tieto sťažnosti boli zamietnuté. A teraz, keď bol zabitý, je sťažnosť jeho rodiny s výsmechom zamietnutá,“ napísal na sieti Telegram Ivan Ždanov, riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii. 

Navaľnyj si v trestaneckej kolónii IK-3 v Jamalsku odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol považovaný za politickú odplatu za jeho dlhoročnú kampaň proti politike Kremľa. Za mrežami bol od januára 2021, keď sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa uzdravoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok.  

V úmrtnom liste sa uvádza, že Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Jeho príbuzní a spolupracovníci, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite