Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 110. týždeň vojny (18. 3. – 24. 3. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 110. týždeň vojny (18. 3. – 24. 3. 2024) SITA/AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Správy z predchádzajúceho dňa 24. 3. 2024:

18:20 ISW: Ruská armáda trochu postúpila v Doneckej a Záporožskej oblasti

Ruské sily dosiahli „mierne úspechy“ počas pokračujúcich bojov vo viacerých sektoroch v Doneckej a Záporožskej oblasti. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Podľa geolokačných záberov Rusi nepatrne postúpili severne od obce Novomychajlivka, ktorá leží juhozápadne od mesta Doneck. Rusko postúpilo aj západne od mesta Avdijivka pri obci Tonenke. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

ISW tiež uviedol, že ruské sily mierne napredovali v západnej časti Zaporižžskej oblasti, kde sa zmocnili obmedzených pozícií pri obci Verbove východne od Robotyne.

14:15 Rusko podniklo rozsiahly útok na kritickú infraštruktúru krajiny

Rozsiahly útok raketami a dronmi na ukrajinskú kritickú infraštruktúru, ktorý Rusi spustili v nedeľu ráno, nechal tisíce ľudí bez kúrenia. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

V meste Kryvyj Rih v Dnipropetrovskej oblasti útok podľa gubernátora oblasti Serhija Lysaka poškodil tepelné rozvody a siete elektriny. Bez kúrenia zostalo šesť nemocníc, viac ako 150 vzdelávacích inštitúcií a 3-tisíc obytných budov, v ktorých žije 76-tisíc ľudí.

10:55 Ukrajina oznámila, že zasiahla dve ruské lode na Kryme

Ukrajina v nedeľu oznámila, že počas nočného útoku na mesto Sevastopol na Krymskom polostrove zasiahla dve ruské výsadkové lode. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Ukrajinské ozbrojené sily úspešne zasiahli obojživelné výsadkové lode Jamal a Azov, komunikačné stredisko a viacero zariadení infraštruktúry ruskej Čiernomorskej flotily,“ uviedli vo vyhlásení ukrajinské ozbrojené sily.

Rusko v sobotu večer oznámilo, že odrazilo paľbu ukrajinských rakiet vypálených na mesto Sevastopol. Gubernátor mesta Michail Razvožajev uviedol, že dvaja ľudia utrpeli zranenia.

8:00 Rusko ráno uskutočnilo vzdušné útoky na Kyjev a Ľvovskú oblasť

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev a Ľvovská oblasť na západe krajiny boli v nedeľu skoro ráno terčmi ruských vzdušných útokov, oznámili ukrajinské úrady. Do stavu zvýšenej pohotovosti boli uvedené aj sily v susednom Poľsku. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. „Výbuchy v hlavnom meste. Protivzdušná obrana funguje. Neopúšťajte kryty,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Šéf vojenskej správy mesta Kyjev Serhij Popko uviedol, že rakety boli na hlavné mesto vypálené v skupinách v rámci tretieho takéhoto útoku pred svitaním v priebehu štyroch dní. Podľa predbežných správ nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám a protivzdušná obrana mesta zasiahla približne desiatku rakiet. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj uviedol, že napadnutý bol aj okres Stryj, ktorý sa nachádza južne od mesta Ľvov, v blízkosti poľských hraníc.

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj uviedol, že na región bolo vypálených približne 20 rakiet a sedem dronov Šáhid iránskej výroby. „Zamerali sa na zariadenia kritickej infraštruktúry,“ povedal.

Na Ukrajine bol v noci vyhlásený celoštátny letecký poplach, ktorý varoval pred odpálením riadených striel z ruských strategických bombardérov typu Tu-95. Poplach bol zrušený približne o dve hodiny neskôr.

Operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl (RSZ) uviedlo, že jeho sily sú v stave zvýšenej pohotovosti z dôvodu intenzívnej aktivity diaľkového letectva Ruskej federácie v noci na sobotu a raketových útokov na Ukrajine. „Boli aktivované všetky potrebné postupy na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru a RSZ situáciu nepretržite monitoruje,“ uviedlo operačné velenie. RSZ tiež oznámilo, že „poľské a spojenecké lietadlá boli uvedené do činnosti“.

Rusko aj Ukrajina v uplynulých týždňoch zintenzívnili letecké útoky. Kyjev, ktorý sa po viac ako dvoch rokoch ruskej agresie na svojom území snaží zadovážiť si zbrane a vojakov, prisľúbil, že odvetou bude prenesenie bojov na ruskú pôdu, píše AFP. Moskva reagovala vystupňovaním vlastných úderov, keď v piatok odpálila desiatky rakiet a vyslala desiatky výbušných dronov s cieľom zničiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Informácie z predchádzajúceho dňa 23. 3. 2024:

16:50 Ruský útok znížil kapacitu firmy Ukrhydroenerho o 20 percent

Ruský raketový útok, ktorý Moskva podnikla v noci na piatok a zasiahol najväčšiu ukrajinskú vodnú elektráreň Dnipro, spôsobil, že kapacita firmy Ukrhydroenerho klesla o 20 percent. Povedal to v sobotu jej generálny riaditeľ Ihor Syrota. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

16:00 Ruská armáda údajne neďaleko Bachmutu obsadila ukrajinskú dedinu Ivanivske

Ruská armáda v sobotu vyhlásila, že na Ukrajine obsadila dedinu Ivanivske, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov od východného mesta Bachmut. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Dedina Krasnoje v Doneckej ľudovej republike bola oslobodená,“ uvidelo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Použilo pritom ruský názov dediny platný do roku 2016.

Ruské jednotky v uplynulých týždňoch obsadili niekoľko frontových dedín, zatiaľ čo ukrajinská armáda zápasí s nedostatkom munície a vojakov. 

10:00 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 050 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 435 760, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 19 obrnených bojových vozidiel pechoty a 36 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 852 tankov, 13 130 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 811 delostreleckých systémov.

8:00 Rusko po ukrajinských útokoch hlási jednu obeť a požiar v ropnej rafinérii

Jedna osoba prišla o život v noci na sobotu pri útokoch ukrajinských bezpilotných lietadiel v ruskej Belgorodskej oblasti. V Samarskej oblasti vypukol požiar v ropnej rafinérii, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na sociálnej sieti Telegram potvrdil úmrtie jedného civilistu a dodal, že ďalšie dve osoby utrpeli zranenia.

V Samarskej oblasti zaznamenali viacero útokov dronov na ropné rafinérie. Oblastný gubernátor Dmitrij Azarov uviedol, že v jednej z nich vypukol požiar. Obete a zranených odtiaľ nehlásili.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské sily v noci na sobotu zneškodnili celkovo 12 ukrajinských dronov na Brianskou, Belgorodskou a Voronežskou oblasťou. Všetky tri majú spoločné hranice s Ukrajinou, dodáva AFP.

Ukrajina, ktorá už dva viac než dva roky čelí ruskej invázii, v posledných týždňoch vystupňovala svoje útoky na ruskom území, kde sa zameriava najmä na energetickú infraštruktúru, píše AFP.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 3. 2024:

19:45 Čoskoro potiahneme na ďalšie mestá a dediny, tvrdia protiputinovskí bojovníci

Protiputinovskí bojovníci z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu tvrdia, že ruský vodca Vladimir Putin „každým dňom viac a viac stráca kontrolu nad situáciou a už nedokáže ochrániť ani hranice vlastnej krajiny“. Uviedli to v spoločnom vyhlásení na Telegrame.

Tieto dobrovoľnícke formácie tvrdia, že v priebehu niekoľkých dní oslobodili od Putinovho režimu dve dediny. „Putinova armáda prišla o obrovské množstvo techniky a viac ako tisíc svojich vojakov, ktorých v panike hodili, aby ich zabili pod našimi zbraňami. V dôsledku toho nám celá Putinova armáda nebola schopná odolať ani v kritickom momente jeho moci – v dňoch prezidentských volieb,“ uviedli bojovníci.

Tí tvrdia, že občania Belgorodskej a Kurskej oblasti pod bombami Putinových lietadiel a delostreleckou paľbou nechodili do volebných miestností. „Nikto so zdravým rozumom potom nebude môcť tvrdiť, že Putin bol zvolený legálne.“

Vyzvali zároveň ďalších Rusov, aby sa k nim pridali a spoločne bojovali proti Putinovej diktatúre. „Len so zbraňami v ruke, keď budeme spolu, definitívne zvíťazíme a vytvoríme nové Rusko - silnú, mierumilovnú a rešpektovanú krajinu, za ktorú sa občania nebudú hanbiť. Náš boj pokračuje! Budú nové víťazstvá! Čoskoro pôjdeme do ďalších miest,“ skonštatovali protikremeľskí bojovníci.

14:30 Ruský raketový útok kriticky poškodil vodnú elektráreň Dnipro-2

Ruský raketový útok, ktorý Moskva podnikla v noci na piatok, kriticky poškodil ukrajinskú vodnú elektráreň Dnipro-2, keďže ju priamo zasiahli dve strely. Povedal to šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrhydroenerho Ihor Syrota pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa. Podľa jeho slov nie je jasné, či elektráreň Dnipro-2 bude schopná prevádzky a dodal, že predpoludním nepracovala ani vodná elektráreň Dnipro-1. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent. 

sita/Petro Andryuschenko

Elektráreň Dnipro je najväčšou vodnou elektrárňou Ukrajiny. Firma Ukrhydroenerho uviedla, že ruský útok poškodil aj hrádzu priehrady, ale nehrozí jej pretrhnutie. Pri úderoch na elektráreň o život prišiel jeden človek. Záchranári na mieste naďalej zasahujú.

„Nepriateľ podnikol jeden z najväčších útokov na ukrajinský energetický sektor za posledné týždne,“ napísal na Facebooku ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

13:00 FT: USA žiadajú Ukrajinu, aby neútočila na ruskú energetickú infraštruktúru 

Spojené štáty požiadali Ukrajinu, aby prestala s útokmi na ruskú energetickú infraštruktúru. Washington v tejto súvislosti varoval, že takéto dronové útoky by mohli vyvolať odvetu a zvýšiť svetové ceny ropy. Napísal o tom v piatok britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené zo záležitosťou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Od 12. marca, keď Ukrajina útočila na ruské ropné rafinérie ropa zdražela o takmer štyri percentá, píše FT. Ďalšie zvyšovanie cien v Spojených štátoch by oslabilo pozíciu amerického prezidenta Joea Bidena a podkopalo jeho šance na znovuzvolenie v novembrových prezidentských voľbách. 

Ruské sily vpadli na Ukrajinu vo februári 2022. Moskva a Kyjev odvtedy pomocou dronov vzájomne útočia na kritickú infraštruktúru, vojenské zariadenia a miesta, kde sa koncentrujú vojaci.

12:45 Po ruských náletoch zostalo bez elektriny viac ako milión Ukrajincov

Viac ako milión spotrebiteľov energie na celej Ukrajine je bez elektriny po nočných ruských náletoch na energetické zariadenia. Ako referuje web Sky News, povedal to Oleksij Kuleba z kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podľa Kulebu útoky zasiahli približne 700-tisíc obyvateľov Charkiva na východe Ukrajiny a najmenej 200-tisíc ľudí v Odeskej a Dnipropetrovskej oblasti. Ďalších asi 110-tisíc ľudí bolo postihnutých v Poltavskej oblasti. Ukrajinská energetická sieť v súčasnosti dostáva urgentnú pomoc z Poľska, Rumunska a Slovenska. Letectvo krajiny už skôr uviedlo, že zostrelilo 92 zo 151 rakiet a bezpilotných lietadiel vypustených na Ukrajinu.

11:30 Kremeľ vyhlásil, že Rusko je na Ukrajine vo vojnovom stave

Rusko je na Ukrajine vo „vojnovom stave“, vyhlásil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Správu priniesla agentúra AFP a označila to za veľkú zmenu v oficiálnom jazyku Moskvy. Vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky, doteraz označovala ako „špeciálnu vojenskú operáciu“, píše TASR.

„Sme vo vojnovom stave. Áno, začalo to ako špeciálna vojenská operácia, ale len čo sa tam vytvorila táto skupina, keď sa kolektívny Západ stal účastníkom na strane Ukrajiny, sa to pre nás už stalo vojnou,“ uviedol Peskov v rozhovore pre prokremeľský denník. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

10:00 Ruské útoky si vyžiadali najmenej dve obete, Zelenskyj žiada pomoc

Ruské útoky si v piatok na Ukrajine vyžiadali najmenej dve obete na životoch. Ďalších 14 osôb utrpelo zranenia a tri sú nezvestné, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzýva Západ, aby poskytol pomoc, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Rusko túto noc vypustilo na Ukrajinu viac než 60 dronov typu Šáhid a takmer 90 rakiet rôzneho typu,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X. Rusko označil za teroristov, ktorých ciele sú jasné: elektrárne a ich infraštruktúra, priehrada s hydroelektrárňou, či obytné budovy. „Rusko je vo vojne s každodenným životom ľudí,“ uviedol a vyjadril sústrasť pozostalým obetí tohto teroru.

Ruské (útočiace) rakety podľa jeho vyjadrení prichádzajú bez otáľania a to by nemalo nastávať ani v prípade balíčkov pomoci pre Ukrajinu. „Potrebujeme protivzdušnú obranu na ochranu ľudí, infraštruktúry, domov a priehrad. Naši partneri presne vedia, čo je potrebné a s určitosťou nás dokážu podporiť,“ uviedol prezident a dodal, že je potrebné chrániť životy pred neľudskými bytosťami z Moskvy.

Rusko v noci zaútočilo dronmi, raketami či delostrelecky na energetické zariadenia vo viacerých oblastiach vrátane miest Charkov, Záporožie, Vinnyca, Chmeľnyckyj a Kryvyj Rih. Záchranné zložky boli nasadené vo všetkých mestách postihnutých útokmi a experti pracujú aj na obnovení dodávok elektriny, napísal Zelenskyj.

9:30 Ukrajina hlási rozsiahle útoky na energetickú infraštruktúru vrátane Záporožskej jadrovej elektrárne

Ruský zásah v piatok prerušil jedno z dvoch elektrických vedení, ktoré  zásobujú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny. Útoky na energetickú infraštruktúru hlásili aj v ďalších oblastiach krajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. „Rusko uskutočnilo jeden z najrozsiahlejších útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za posledné obdobie,“ uviedol na sociálnej sieti ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Rusko ZAES okupuje takmer od začiatku invázie z februára 2022 a odvtedy je častým terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia, ktoré najväčšie v Európe. „Táto situácia je mimoriadne nebezpečná a hrozí vznik mimoriadnej situácie,“ uviedla spoločnosť Energoatom, ktorá Záporožskú elektráreň prevádzkuje. V elektrárni hrozí  vážne porušenie bezpečnosti prevádzky bez dodávok elektrickej energie. Takýto výpadok nastal počas ruskej invázie na Ukrajinu už viackrát a ZAES musela využívať záložné generátory a bezpečnostné systémy.

Rusko útočilo dronmi, raketami či delostrelecky na energetické zariadenia vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane miest Charkov, Záporožie, Vinnyca, Chmeľnyckyj a Kryvyj Rih. Cieľom podľa Haluščenka nie je spôsobiť škody, ale pokúsiť sa o rozsiahly výpadok energetického systému krajiny.

Poradca starostu mesta Mariupol Petro Andruščenko uviedol, že ruská strela zasiahla trolejbus v areáli vodnej elektrárne na rieke Dneper. Jeho pasažieri zomreli. Starosta mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny v aplikácii Telegram hlásil poškodenie infraštruktúry a obytných budov či obete a zranených v radoch civilistov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že počas noci Rusko odpálilona Ukrajinu viac ako 60 dronov typu Šáhid a takmer 90 rakiet rôzneho typu. Vyjadril sústrasť pozostalým obetí. 

8:50 Moskva za jeden deň stratila viac ako 800 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 870 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 434 710, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, 37 obrnených bojových vozidiel pechoty a 35 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 840 tankov, 13 111 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 775 delostreleckých systémov.

8:30 Pri útokoch v ruskej Belgorodskej oblasti zahynula žena, ďalší sú zranení

Pri piatkovom útoku na ruskú Belgorodskú oblasť zahynula jedna žena a mnoho ďalších ľudí je zranených, informoval tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR sa odvoláva na správu agentúry AFP.

Podľa jeho slov poškodili útoky aj tri zdravotné strediská a niekoľko domov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zostrelilo osem rakiet vypálených z Ukrajiny.

Ukrajina ostreľuje Belgorodskú oblasť už niekoľko mesiacov, ale predošlý týždeň útoky zintenzívnila. Na tieto oblasti útočia v posledných dňoch aj proukrajinské milície vedené Rusmi. Školy v niektorých pohraničných oblastiach prešli na diaľkovú výučbu a Gladkov ešte v utorok informoval, že z regiónu bude evakuovaných približne 9.000 detí.

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli zároveň prisľúbil obnoviť bezpečnosť v ruských pohraničných oblastiach a uviedol, že jeho víťazstvo vo víkendových prezidentských voľbách je „prológom“ k víťazstvu na Ukrajine.

Útoky vyvolávajú v Kremli hnev a frustráciu, pričom ruské úrady sa snažia zľahčovať dosah rozpútania vojny na Ukrajine na obyvateľov Ruska. 

Správy z predchádzajúceho dňa 21. 3. 2024:

20:05 Ruské bombardovanie zabilo dvoch civilistov

Dvaja ukrajinskí civilisti zahynuli pri ruskom štvrtkovom bombardovaní dvoch obcí v Chersonskej a Doneckej oblasti. Ďalšie dve osoby utrpeli zranenia. Uviedli to gubernátori týchto oblastí na komunikačnej platforme Telegram. V dedine Veletenske v Chersonskej oblasti utrpela smrteľné zranenia 70-ročná žena a zomrela pri prevoze do nemocnice. Ruské bombardovanie mesta Novohrodivka v Doneckej oblasti pripravilo o život 61-ročného muža. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

19:00 Protiputinovské ozbrojené skupiny tvrdia, že cezhraničné útoky pokračujú

Ozbrojené skupiny tvorené Rusmi bojujúcimi proti Kremľu vyhlásili, že útoky v ruských pohraničných oblastiach budú pokračovať. Niekoľko polovojenských skupín podporovaných Ukrajinou podniklo minulý týždeň vpády do ruskej Kurskej a Belgorodskej oblasti. 

Rusko vyhlásilo, že tieto skupiny, ktoré považuje za bábky Spojených štátov a ukrajinskej armády, odrazilo. Veliteľ jednej z jednotiek Ruského dobrovoľníckeho zboru Denis Kapustin však vo štvrtok povedal, že „operácia pokračuje, dokonca aj v tejto chvíli.“ Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

18:30 Postup Rusov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa spomalil, tvrdia Briti

Rusi naďalej sústreďujú svoje útočné operácie na Doneckú oblasť na východe Ukrajiny, ale podľa britského obranného spravodajstva majú len obmedzené úspechy. V posledných týždňoch sa postup ruských síl spomalil pravdepodobne čiastočne v dôsledku značných strát počas ofenzívny v Avdijivke, dodáva britský rezort obrany. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Britskí analytici tvrdia, že Rusi sa pokúsili rozšíriť svoju kontrolu na niekoľko dedín vrátane Orlivky, Tonenke, Pervomajske a Nevelske, ktoré ležia severozápadne od mesta Doneck.

17:15 Ruskú riadenú strelu smerujúcu na Kyjev zostrelili guľometom

Ukrajinskí vojaci zostrelili ruskú raketu s plochou dráhou letu pomocou guľometu. Počas ruského raketového útoku v noci na štvrtok mobilná palebná skupina guľometom Browning M2 zničila ruskú riadenú strelu, ktorá smeroval na Kyjev. Uviedla to na komunikačnej platforme Telegram tlačová služba veliteľstva ukrajinských pozemných síl. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:45 Ruské útoky doteraz spôsobili firme Ukrhydroenerho škody za 3 miliardy eur

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho odhaduje škode spôsobené ruskými útokmi na 3 miliardy eur. Uviedla to vo štvrtok tlačová služba spoločnosti. Podľa firmy zničením Kachovskej priehrady spôsobilo Rusko škody za viac ako 2,5 miliardy eur. Ruské útoky raketami a dronmi na elektrárne firme Ukrhydroenerho spôsobili škody za približne 500 miliónov eur. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

13:45 Ruské útoky zabili deväť civilistov, 37 utrpelo zranenia

Deväť ukrajinských civilistov prišlo o život a 37 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa v dôsledku ruských útokov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkové správy regionálnych úradov.

Ruský raketový útok na Charkiv pripravil o život najmenej piatich ľudí a zranil desiatich, konštatovala regionálna prokuratúra. Primátor mesta Ihor Terechov uviedol, že od stredy je stále nezvestných päť ľudí. 

SITA/AP PHOTO/VADIM GHIRDA

V Doneckej oblasti v okrese Volnovacha prišli o život dvaja ľudia. Gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin informoval, že dvaja muži zahynuli pri ruskom údere na civilné auto.

Ruský raketový útok na Kyjiv vo štvrtok ráno zranil najmenej 13 ľudí a spôsobil škody na domoch a infraštruktúre v celom meste. Podľa miestnej vojenskej administratívy štyria ľudia utrpeli zranenia v Kyjivskej oblasti. 

13:30 Ruská armáda obsadila na východe Ukrajiny ďalšiu dedinu

Moskva vo štvrtok oznámila, že ruská armáda dobyla dedinu Toneňke v Doneckej oblasti. TASR sa odvoláva na agentúru AFP. Ruské ministerstvo obrany podľa Sky News dodalo, že ruské sily eliminovali ukrajinský odpor a obsadili aj železničnú stanicu. Kyjev sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadril. 

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok ráno uviedol, že vojaci odrazili 14 útokov ruskej armády pri šiestich dedinách vo východnej časti Doneckej oblasti vrátane dediny Toneňke.  

V utorok oznámili ruské jednotky obsadenie dediny Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky. Moskva počas uplynulých mesiacov niekoľkokrát územne postúpila. Využíva tak svoju materiálnu prevahu na bojisku, zatiaľ čo sa Kyjev usiluje posilniť svoje pozície a zabezpečiť dostatok munície a vojenských jednotiek. 

10:45 Zelenskyj žiada Západ po ruskom útoku na Kyjev o pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok západné krajiny, aby prejavili "politickú vôľu" pomôcť Kyjevu po nočnom ruskom útoku na hlavné mesto. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

„Takýto teror pokračuje každý deň a noc. Je možné ho ukončiť prostredníctvom celosvetovej jednoty,“ povedal Zelenskyj. Vyzval Západ, aby poslal Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany. Podľa neho nemajú Rusi rakety, ktoré by takéto popredné systémy dokázali obísť.

Žiadosť o pomoc prichádza po štvrtkovom ruskom raketovom útoku na Kyjev, ktorý zranil v hlavnom meste a okolitých regiónoch 17 ľudí. Poškodené boli aj obytné budovy a priemyselné zariadenia, oznámili predstavitelia ukrajinskej metropoly. Ukrajinské vzdušné sily však zostrelili všetky rakety smerujúce na mesto, informovala agentúra Reuters.

SITA/AP PHOTO/VADIM GHIRDA

Išlo o prvý pokus o raketový útok na ukrajinské hlavné mesto od začiatku februára, uviedol šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Popko. Útok prišiel po zintenzívnení ukrajinských útokov na ruské pohraničné regióny a ropné rafinérie v priebehu posledných dvoch týždňov.

8:30 Kanada poskytla Ukrajine 1,5 miliardy dolárov na pokrytie rozpočtového deficitu

Ukrajina dostala od Kanady dve miliardy kanadských dolárov, čo je v prepočte zhruba 1,5 miliardy amerických dolárov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Podľa neho tieto prostriedky pomôžu vláde financovať deficit, najmä sociálne programy na pomoc Ukrajincom. Šmyhaľ zdôraznil, že celková výška finančnej podpory z Kanady od začiatku totálnej invázie Rusov je takmer sedem miliárd kanadských dolárov.

7:00 BBC: Z Kyjeva hlásia výbuchy, na viacerých miestach horí, evidujú aj zranených

Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili vo štvrtok ráno desiatky výbuchov. Predchádzalo tomu vyhlásenie poplachu, ktorý v noci na štvrtok vyvolali rakety a drony vypustené nad územie Ukrajiny ruskou armádou. Ako s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Kyjeve spresnila agentúra AFP, okrem výbuchov bolo v meste počuť aj paľbu protivzdušnej obrany, ktorá odrážala nočný ruský raketový útok.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že z viacerých okresov mesta hlásia dopady úlomkov ruských rakiet na bytové domy, podniky, škôlku či autá. Na viacerých miestach vypukli požiare. Došlo aj k zraneniam ľudí. Úrady v Kyjeve nateraz letecký poplach neodvolali a naďalej obyvateľov mesta vyzývajú, aby zostali v krytoch alebo sa uchýlili na čo najbezpečnejšie miesto.

Pre raketovú hrozbu bol však v noci na štvrtok vyhlásený poplach na celom území Ukrajiny, doplnila britská stanica BBC.

Pri ostreľovaní Sumskej oblasti prišla o život jedna osoba, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Dodalo, že tento región zasiahlo za uplynulých 24 hodín 136 útokov, ktoré poškodili niekoľko domov, školu, škôlku, nemocnicu, obchod a budovu lýcea.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak informoval, že pri nočnom útoku na mesto Synelnykove utrpelo zranenia šesť ľudí vrátane dvoch tínedžerov. 

12:40 Výbuchy otriasli ruským mestom Engels, v ktorom je vojenská letecká základňa

Terčom útoku ukrajinských dronov sa v stredu ráno stálo ruské mesto Engels v Saratovskej oblasti. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny. Zdroj dodal, že podrobnosti o následku útoku Kyjiv zatiaľ zhromažďuje. V meste Engels sa nachádza letecká základňa ruskej armády Engels-2.

Ruský telegramový kanál Astra uviedol, že obyvatelia mesta Engels v stredu ráno začuli najmenej štyri explózie. Podľa gubernátora Saratovskej oblasti Romana Busargina „nad mestom Engels zostrelili bezpilotné lietadlá“. Vyhlásil však, že „nie sú nijaké obete alebo škody na infraštruktúre v dôsledku pádu trosiek“. Mesto Engels leží viac ako 600 kilometrov východne od ukrajinských hraníc.

11:00 Rusko i Ukrajina hlásia útoky z pohraničných regiónov

Rusko a Ukrajina hlásili v utorok večer a v stredu skoro ráno niekoľko odrazených vzdušných útokov. Na oboch stranách sa pre  zosilnenie útokov začala evakuácia obyvateľov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ruskí predstavitelia hlásili zničenie ukrajinských dronov a rakiet nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežskou oblasťou, ktoré ležia pri hraniciach s Ukrajinou. V stredu skoro ráno však drony prenikli aj hlbšie do ruského územia do Saratovskej oblasti.

Intenzívne ruské bombardovanie Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny prinútilo ukrajinské úrady, aby tam nariadili evakuáciu civilistov.

Ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram uviedlo, že jednotky vzdušnej obrany zachytili do utorkového večera desiatky rakiet nad Belgorodskou oblasťou. Rezort neskôr tiež ohlásil zničenie dvoch ďalších rakiet vrátane strely Patriot americkej výroby nad susednou Kurskou oblasťou.

V stredu ráno potom gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin uviedol, že neďaleko mesta Engels boli zneškodnené dva drony. Pri meste sa pritom nachádza vojenská základňa ruských bombardérov. Rusko však nehlásilo nijaké obete a ani veľké škody, ktoré by útoky z Ukrajiny spôsobili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom príhovore v noci na stredu odsúdili „neustále “ruské útoky na Sumskú oblasť. „Od začiatku tohto mesiaca zhodilo ruské letectvo na obce v Sumskej oblasti takmer 200 riadených bômb,“ uviedol prezident.

Miestne úrady v Sumskej oblasti uviedli, že v utorok prišlo k 30 prípadom ostreľovania. Útoky si vyžiadali jednu obeť na živote v pohraničnej obci Velyka Pysarivka, kde  evakuácia prebieha od minulého týždňa. Podľa ukrajinských predstaviteľov bolo z oblasti okolo obce evakuovaných za uplynulý týždeň približne 200 ľudí.

Evakuáciu nariadili aj v Belgorodskej oblasti. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov v utorok večer uviedol, že 1200 detí prevezú z najrizikovejších oblastí do iných častí Ruska. Dodal tiež, že úrady požiadali približne 9000 ľudí, aby sa evakuovali.

V dôsledku vývoja a používania dronov či iných vzdušných útokov sa konflikt na Ukrajine presunul z bojiska k vzdušných útokom na vojenskú, energetickú či dopravnú infraštruktúru oboch bojujúcich strán.

9:00 Kanada poskytne 30 miliónov dolárov na nákup munície pre Ukrajinu 

Kanada vyčlení takmer 30 miliónov dolárov na českú iniciatívu nákupu munície pre Ukrajinu. Oznámil to v utorok kanadský minister obrany Bill Blair. „Náš príspevok umožní rýchle dodanie niekoľkých tisícok kusov delostreleckej munície na Ukrajinu a predovšetkým munície, o ktorej nám povedali, že ju potrebujú,“ konštatoval Blair. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Kanada Ukrajine poskytne aj balík zariadení na nočné videnie v hodnote približne 7,5 milióna dolárov. Kanadský minister obrany okrem toho uviedol, že Kanada a ďalší partneri Ukrajiny zvažujú nákup dronov ukrajinskej výroby pre svoje domáce bezpečnostné potreby.

SITA/AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

8:00 Rusko stratilo už viac ako 433-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 700 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 433 090, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, deväť obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 3. 2024:

20:40 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili piatich civilistov

Ruský dron zhodil v utorok výbušninu na osobné auto v Chersonskej oblasti, pričom zranil 57-ročnú ženu a 58-ročného muža. Oznámil to gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. V skoršej časti toho istého dňa ruské jednotky zaútočili na cestu pri meste Cherson a zranili troch civilistov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

17:30 Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane za 500 miliónov eur

Nemecko pripravilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote približne 500 miliónov eur. Oznámil to nemecký minister obrany Boris Pistorius na stretnutí Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nemecký televízny kanál Tagesschau.

16:40 Rusko stratilo schopnosť ukladať míny v Čiernom mori

Po strate niekoľkých bombardérov má Rusko výrazne menej možností ukladať míny v Čiernom mori. Povedal to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Naposledy podľa jeho slov Rusi míny do mora spúšťali z lietadiel, ale nerobia to už niekoľko mesiacov. „Nespomínam si na žiadny prípad, že by v poslednej dobe zhadzovali míny,“ uviedol podľa webu Ukrajinská pravda.

Pletenčuk však dodal, že v Čiernom mori je množstvo mín, ktoré „sa nepredvídateľne pohybujú“. Počet mín podľa neho zvýšilo aj zničenie Kachovskej priehrady, keďže míny z jej východného brehu odplavilo do mora.

16:20 Rusko v marci zhodilo na Ukrajinu takmer 900 navádzaných bômb

Rusko od začiatku marca vypálilo na Ukrajinu 130 rakiet rôzneho druhu, vyše 320 útočných dronov Šáhid a takmer 900 navádzaných bômb, oznámil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala informácie z portálu britského denníka The Guardian.

Rusko aj Ukrajina v poslednej dobe zintenzívnili vzájomné vzdušné útoky. Ruskí vojaci na fronte postupujú a ukrajinské ozbrojené sily majú nedostatok vojakov a zbraní, zhodnotil situáciu portál. 

Rusko sústreďovalo v marci svoje vzdušné útoky na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa na pobreží Čierneho mora. Útočilo na ňu a na oblasť okolo nej takmer každý deň, píše tlačová agentúra Reuters. Dve balistické rakety pri jednom útoku minulý týždeň zabili dvoch ľudí a zranili vyše 70 ďalších osôb.

14:00 Rusko údajne na východe Ukrajiny obsadilo dedinu Orlivka

Ruské jednotky v utorok údajne obsadili dedinu Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Jednotky skupiny Stred na avdijivskom fronte oslobodili dedinu Orlivka,“ vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. Správa o obsadení Orlivky prišla približne mesiac po obsadení neďalekej Avdijivky. Ruské jednotky sa zmocnili tohto zničeného mesta po jednej z najkrvavejších bitiek vojny na Ukrajine.

Moskve počas niekoľkých uplynulých mesiacov niekoľkokrát územne postúpila. Využíva tak svoju materiálnu prevahu na bojisku, zatiaľ čo sa Kyjev usiluje zaistiť dostatok munície a jednotiek.

Ukrajina odoláva ruským útokom a čaká na dodávky delostreleckej munície z Európy a balík vojenskej pomoci od USA v hodnote približne 60 miliárd USD, ktorý v Kongrese blokujú republikáni.

12:40 Rozviedka pomáha ruským dobrovoľníkom bojovať proti Putinovmu režimu

Ukrajinské obranné spravodajstvo poskytuje pomoc protiputinovským ruským dobrovoľníckym formáciám, ako sú Légia Sloboda Ruska, Ruský dobrovoľnícky zbor a Sibírsky prápor, ktoré operujú na území Ruska. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní ukrajinskej národnej televízie to povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov.

„Hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany pomáha dobrovoľníckym formáciám. Podporovať akcie Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu je tiež povinnosťou Ukrajiny. Títo ľudia prišli pomôcť Ukrajincom oslobodiť sa od ruských okupantov a preukázať odvahu a hrdinstvo na mnohých frontoch, pričom sa priamo zúčastnili na vážnych operáciách. Preto by Ukrajina mala očividne pomáhať aj tým Rusom, ktorí bojujú proti Putinovmu režimu, aby oslobodili Rusko,“ vyhlásil Jusov.

Náčelník štábu Ruského dobrovoľníckeho zboru menom Alexander v utorok vo vysielaní ukrajinskej televízie zdôraznil, že v ruských oblastiach hraničiacich s Ukrajinou prebieha „rozvíjanie útočných operácií a napredovanie celej bojovej línie“. Dodal, že ruskí dobrovoľníci priviezli všetky zálohy na bojové operácie.

Aj keď Kremeľ v uplynulých dňoch viackrát tvrdil, že si poradil s protiputinovskými bojovníkmi a vyhnal ich preč z Ruska, orgány v Belgorodskej oblasti v utorok nariadili evakuáciu 9-tisíc detí z dôvodu pravidelných útokov v oblasti.

9:00 ISW: Putin plánuje využiť výsledok volieb na predĺženie okupácie a vojny na Ukrajine

Ruský vodca Vladimir Putin pravdepodobne plánuje využiť výsledok prezidentských volieb, v ktorých si zabezpečil ďalšie funkčné obdobie, na odôvodnenie predĺženého konfliktu na Ukrajine a dlhodobej okupácie jej území. Ako informuje spravodajský portál Sky News, vo svojej novej správe o vojne na Ukrajine to uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Putin tvrdí, že v ilegálne anektovaných ukrajinských oblastiach, a teda Luhanskej, Doneckej, Zaporižžskej a Chersonskej, získal viac ako 88 percent hlasov. Tieto výsledky podľa neho ukazujú, že Ukrajinci sú „vďační za ruskú ochranu“.

Takýmito tvrdeniami Putin podľa ISW pripravuje podmienky pre predĺžený konflikt a okupáciu Ukrajiny. „Ruskí okupační predstavitelia pravdepodobne sfalšovali rekordne vysokú podporu Putina na okupovanej Ukrajine a pravdepodobne donútili ukrajinských občanov zúčastniť sa na voľbách,“ konštatuje think tank.

SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 3. 2024:

20:00 Pre ukrajinskú armádu schválila Únia ďalšiu pomoc v hodnote päť miliárd eur

Rada Európskej únie schválila zvýšenie podpory ukrajinským ozbrojeným silám o päť miliárd eur. Európska únia tieto peniaze použije na nákup smrtiaceho aj nesmrtiaceho vojenského vybavenia ale aj na výcvik vojakov, uviedla Rada vo vyhlásení. Informuje o tom web Sky News.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Naďalej budeme podporovať Ukrajinu, aby sa bránila pred agresívnou ruskou vojnou tak dlho, ako to bude potrebné," uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Najnovšia pomoc, ktorú schválili pondelok, znamená, že pomoc ukrajinskej armáde zo strany Európskej únie v rokoch 2021 až 2027 bude v objeme 17 miliárd eur.

17:40 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili štyroch ľudí

Štyroch ľudí v pondelok zranili ruské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Poškodené boli aj obytné budovy, autá, čerpacie stanice a autoservis. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, oznámila to na Facebooku polícia Chersonskej oblasti.

„Ruskí agresori opäť zaútočili na civilnú infraštruktúru v okresoch Beryslav a Cherson paľbou z delostrelectva a mínometov, nasadením tankov, lietadiel a dronov. V dôsledku útokov boli zranení štyria ľudia vrátane troch policajtov," konštatovala polícia.

16:45 Ukrajinská vláda na nákup útočných dronov vyčlenila ďalších 128 miliónov dolárov

Ukrajinská vláda vyčleňuje ďalších približne 128 miliónov dolárov na nákup útočných bezpilotných lietadiel pre armádu. Ako informuje web Kyiv Independent, oznámila to v pondelok ukrajinská ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková. Tieto financie pochádzajú z rezervného fondu štátneho rozpočtu, uviedla ministerka.

„Celkovo už boli uzavreté dohody s výrobcami dronov v hodnote približne 769 miliónov dolárov a pripravujú sa zmluvy v celkovej hodnote 359 miliónov dolárov," konštatovala Svyrydenková.

11:00 ISW: Rusko sa rozhodlo chrániť svoju Čiernomorskú flotilu

Ruské ministerstvo obrany podľa amerického Inštitútu pre štúdiu vojny (ISW) dalo najavo zámer chrániť svoju Čiernomorskú flotilu pred ukrajinskými útokmi. ISW poukazuje na to, že ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil velenie Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopoli. Šojgu prikázal, aby Čiernomorská flotila nainštalovala ďalšie zbrane, vrátane veľkokalibrových systémov a guľometov, konštatuje ISW. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa komunikačného centra ukrajinskej armády k začiatku februára tohto roka údery ukrajinských síl zničili približne tretinu vojnových lodí ruskej Čiernomorskej flotily, vrátane 24 lodí a jednej ponorky. Ukrajinské údery tým prinútili Čiernomorskú flotilu premiestniť väčšinu svojich námorných prostriedkov z hlavnej základne v Sevastopoli na okupovanom Kryme do ruského Novorossijska a iných menších prístavov.

10:40 Ukrajina v noci zneškodnila 17 z 22 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 17 z 22 dronov, ktorými v noci na pondelok zaútočili ruské sily. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Útok spôsobil požiar obytnej budovy v meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Záchranným zložkám sa budovu podarilo evakuovať, zranenia neboli hlásené, uviedli miestni predstavitelia.

V Kirovohradskej oblasti útoky poškodili súkromné priemyselné zariadenia a neďaleké obytné budovy, napísal tamojší gubernátor Andrij Rajkovyč na platforme Telegram.                 

Ruské sily v noci vypálili na Ukrajinu aj sedem rakiet, informovali ukrajinské vzdušné sily. Raketový útok poškodil v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny hasičskú stanicu, zranenia utrpela jedna osoba, dodala pohotovostná služba. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite